У Києві журналістам “Слідство.Інфо” відмовили в показі фільму про офшори Зеленського, але після розголосу передумали

Дата: 04 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Керівництво “Київської Малої опери” відмовило журналістам незалежної розслідувальної агенції “Слідство.Інфо” в заздалегідь погодженому показі фільму “Офшор 95”, але після розголосу ситуації передумало: 3 жовтня прем’єра фільму все ж таки відбулася.

Про це написала головна редакторка “Слідство.Інфо” Анна Бабінець на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка Анни Бабінець

Відмову щодо прем’єри фільму, який базується на матеріалах розслідування Pandora Papers, журналістка отримала за кілька годин до показу черед нібито відсутність світла чи ремонт. Проте, коли вона приїхала до “Малої опери”, світло там було, а жодні ремонтні роботи не велись.

Після розголосу в ЗМІ керівництво “Малої опери” дозволило провести запланований показ фільму “Офшор 95”. 

Скриншот повідомлення Анни Бабінець у фейсбуку

Коментуючи прем’єру, генеральна прокурорка Ірина Венедіктова написала на своїй сторінці у фейсбуку, що для правоохоронців матеріали “Слідство. Інфо” “не стали сюрпризом”.

У фільмі розслідувачі, спираючись на документальні дані, стверджують, що 2012 року представники “Кварталу 95” нібито зареєстрували понад десяток фірм на Британських Віргінських Островах, у Белізі та на Кіпрі. Водночас у фільмі йдеться про те, що фірми президента Володимира Зеленського та його соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних з олігархом Ігорем Коломойським. Ці кошти нібито можуть бути частиною історії з виведення та відмивання грошей ПриватБанку.   

Щодо останнього ствердження, Венедіктова наголосила, що “будь-якого роду інформація, що має стосунок до діяльності ПриватБанку, давно перебуває в розпорядженні наших колег з НАБУ, перевірялася раніше і перевіряється зараз практично “під мікроскопом”.

“Для працівників правоохоронної системи весь цей матеріал не став і не міг стати сюрпризом. Детективи НАБУ (в рамках своїх компетенцій і обмежень щодо нерозголошення таємниці слідства) популярно пояснили своє бачення. Достовірність матеріалу – черговий знак питання”, – написала генпрокурорка.

Вона також прокоментувала натяк журналістів, що Офіс генпрокурора певною мірою “пригальмовує” розслідування справ ПриватБанку, назвавши це “чистою спекуляцією”.

“Офіс генпрокурора не працює і не може працювати на художній результат і глядацькі симпатії від переглядів фільмів вашого авторства. Природно, що така інформація на цьому етапі є закритою і ніхто не в праві її надати, не порушивши закон, про що добре знають детективи та прокурори”, – написала Венедіктова.

Скриншот повідомлення Ірини Венедіктової у фейсбуку

Загалом фігурантами Pandora Papers стала низка світових лідерів, зокрема президент Росії Володимир Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв, експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, король Йорданії Абдулла ІІ, прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш, колишній прем’єр-міністр Британії Тоні Блер та інші. Всього в документах офшорних компаній, за даними розслідувачів, фігурують близько 35 нинішніх та колишніх лідерів держав і понад 300 посадовців.

Результати дослідження були оприлюднені 3 жовтня Центром з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), який входить до Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що співзасновник політичної партії “Демократична сокира” Віктор Трегубов заявив, що представники СБУ та Офіс президента нібито тиснуть на українські типографії, щоб ті відмовлялися друкувати газету “Правдоруб”, яку партія випускає спільно з ГО “Партизан Медіа”.

За словами журналіста, у виданні критикують чинну владу, зокрема Зеленського, а також Офіс президента та його керівника Андрія Єрмака.

У СБУ у відповіді на офіційний запит ZMINA стверджували, що не мають жодного стосунку до вказаних Трегубовим інцидентів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter