Зеленський відповів на петицію військового й активіста Олександра Ябчанки щодо е-декларацій

Дата: 11 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський відреагував на петицію військового і громадського активіста Олександра Ябчанки, в якій він просив накласти вето на законопроєкт N9534 та повернути його до парламенту з вимогою відкрити реєстр майнових декларацій посадовців.

Про це повідомив Олександр Ябчанка на своїй сторінці у фейсбуку й опублікував відповідь на петицію.

Джерело: фейсбук-сторінка Офісу президента України

За словами президента, приписи, згідно з якими “тимчасово не буде забезпечено відкритого доступу до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не узгоджуються із засадами державної політики, міжнародними зобов’язаннями України та участі громадянського суспільства у сфері запобігання і протидії корупції”.

“Згідно з конституційними повноваженнями Президента України мною застосовано право вето щодо вказаного Закону та з відповідними пропозиціями повернуто на повторний розгляд до Верховної Ради України, яка 20 вересня 2023 року, повторно його розглянувши, прийняла з урахуванням усіх моїх пропозицій.  У зв’язку з цим мною підписано Закон України “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану”, – йдеться у відповіді президента.

Зазначимо, що президент Володимир Зеленський повернув зі своїм підписом закон про відновлення та відкриття е-декларацій. 

Нагадаємо, нардепи ухвалили закон 5 вересня і зробили це з низкою шкідливих правок, наприклад закрили реєстр на рік, що обурило суспільство. Частина парламентарів, які підтримали таке рішення, казали, що керувалися нібито міркуваннями національної безпеки. 

Наступного дня всього за три години петиція, яку зареєстрував військовий і громадський активіст Олександр Ябчанка, із закликом до Зеленського ветувати закон набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів. Втім, президент спочатку не міг вирішити, що робити з документом, та хотів консультуватись із віцепрем’єркою з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

Окрім правозахисників та активістів, ветувати закон Зеленського закликали й міжнародні партнери, наприклад з Європарламенту. 

Як виявилося, без примусу декларації заповнюють менш як 10% нардепів. Повний список тих, хто добровільно звітував про свої статки минулого року, можете переглянути за посиланням

Невдовзі після відкриття реєстру декларацій у парламенті запропонували зобов’язати керівників громадських організацій та членів їхніх органів управління щорічно подавати інформацію про доходи та майно.  

ZMINA пояснювала, чому правозахисники розцінюють це як помсту.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter