Зеленський увів у дію санкції проти телеканалу “Перший незалежний”

Дата: 29 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо санкцій проти каналів “Перший незалежний” (ТОВ “Тайм медіа”) та UkrLive (ТОВ “Телепростір”).

Про це йдеться в указі №684/2021, оприлюдненому 28 грудня на сайті очільника держави.

Джерело: фейсбук-сторінка Першого незалежного

Санкції терміном на п’ять років застосовано до ТОВ “Медіахолдинг Новини”, ТОВ “Тайм Медіа” та ТОВ “Телепростір”.

Обмежувальні заходи передбачають:

  • блокування активів;
  • обмеження торговельних операцій;
  • заборону користування радіочастотним ресурсом України;
  • обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування тощо.

Пізніше стало відомо, що 28 грудня компанія SES призупинила трансляцію каналів Перший незалежний та UkrLive.

“Вчора ввечері ми призупинили трансляцію наведених нижче телеканалів у зв’язку із запровадженням санкцій. Компанія SES діє в рамках закону та виконує законні вимоги. На час дії санкцій трансляцію каналів буде призупинено”, – повідомили у компанії у відповідь на запит “Детектор медіа”.

Нагадаємо, що “Медіахолдинг “Новини” створили сто працівників санкційних “каналів Медведчука” (ZIK, “112 Україна” та NewsOne) 18 лютого 2021 року. ТОВ є власником “Тайм медіа” зі 100-відсотковою часткою.

24 вересня стало відомо, що 60% акцій телеканалу “Перший незалежний” (ТОВ “Тайм медіа”) придбав нардеп від “Опозиційної платформи – За життя”, голова парламентського Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич.

У листопаді він став власником ТОВ “Телепростір” (телеканал UkrLive).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні з 2 лютого 2021 року рішенням Ради нацбезпеки та оборони заблоковано канали, які перебувають у сфері впливу одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука: “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

Підставою для запровадження санкцій проти телеканалів та їхнього формального власника Тараса Козака стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з постачанням вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму.

19 лютого 2021 року РНБО запровадила санкції проти Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України й РФ. Санкції введено за статтею “Фінансування тероризму”. Козак і Медведчук назвали санкції РНБО незаконними та оскаржують їх у Верховному Суді.

В ООН рішення про заборону вказаних телеканалів назвали таким, що не відповідає міжнародним стандартам прав людини.

Фото обкладинки: УНІАН

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter