У п’ятницю Україна закриває державний кордон. Що робити тим, хто застряг?

Дата: 27 Березня 2020
A+ A- Підписатися

До кінця п’ятниці, 27 березня, Україна закриває державний кордон та припиняє всі пасажирські перевезення. Про всіх українців, які не встигнуть повернутись, дбатимуть дипломатичні представництва.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні 26 березня.

“Два тижні тому я закликав громадян терміново повернутись до України. Більшість зробила це самостійно. Інших – а це понад вісімдесят тисяч українців – ми повернули додому літаками, потягами та автобусами. Та сьогодні ми вже не маємо часу чекати. Ми опинились перед важким вибором між громадянами, які ще за кордоном, та безпекою сорока мільйонів громадян всередині країни. Наш обов’язок як держави – піклуватися про кожного українця”, – сказав очільник держави. 

За словами Зеленського, про тих, хто не зможе повернутись у найближчі два дні, подбають дипломатичні представництва та українські громади за кордоном. Президент зазначив, що українців поступово повертатимуть з-за кордону, але з урахуванням епідемічної ситуації у місці перебування, а також рівня забезпечення необхідними засобами та готовності медичної системи до обов’язкової ізоляції.

Водночас в МЗС запевняють, що українці, які застрягли в інших країнах, можуть повернутися додому на автомобілі чи пішки.

Але в міністерстві не рекомендують купувати квитки на літак до України на дати після 27 березня.

Закордонні дипломатичні установи України отримали доручення міністра закордонних справ розгорнути програму “Захист”.

Зазначається, що посольства та консульства в усьому світі вирішуватимуть питання прострочених документів/віз українців; співпрацюватимуть з правоохоронцями для захисту інтересів українців; повідомлятимуть про можливість повернення до України, переміщення до сусідніх з Україною країн або ближче до України для подальшого повернення додому; вирішуватимуть питання тимчасового розміщення для тих громадян, які не мають коштів для проживання, тощо.

Для подальшої комунікації у МЗС обіцяють створити спеціальні спільноти та канали “Захист у (назва міста/країни)” у соціальних мережах і месенджерах.

У Мінінфраструктури також повідомили, що всі літаки, які вилетіли 27 березня для здійснення рейсів, зможуть завершити рейси.

Водночас МЗС закликало українців за кордоном не купувати квитки на дати до 27 березня включно, навіть якщо вони доступні на сайтах авіакомпаній, а розглянути можливість подовжити своє перебування в тій країні, де вони “застрягли”.

У громадян є можливість в’їхати на територію України автомобілем або перейти кордон пішки на тих пунктах перетину, де це дозволено.

Тим громадянам, які купили квитки на рейси, що планувалися пізніше 27 березня, радять звернутися до відповідних авіакомпаній.

Виїжджати за кордон з України після 27 березня не радять. Відправлення всіх пасажирських рейсів з України з туристичною метою заборонене з 24 березня. Але у разі невідкладної потреби у виїзді за кордон це можна зробити лише на авто через пункти пропуску.

Іноземні громадяни або особи без громадянства, які хочуть виїхати за межі України, мають звернутися до посольства своєї країни в Україні та обґрунтувати таку потребу. МЗС розглядатиме кожну таку заяву окремо і прийматиме “оптимальне для заявника і інтересів санітарної безпеки рішення”.

У МЗС наголосили, що всі громадяни, які прилітають в Україну, проходять експрес-тести на Covid-19, кожному з них повідомляють про необхідну самоізоляцію протягом 14 днів.

Зазначається, що у зв’язку зі стрімким поширенням коронавірусу в Україні можливість організації додаткових рейсів для повернення громадян з-за кордону залежатиме виключно від епідемічної ситуації всередині країни та можливості МОЗ забезпечити належні карантинні заходи для всіх, хто прибуватиме такими рейсами.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Станом на 27 березня в Україні зафіксували 218 випадків коронавірусу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter