Зеленський: у справі Ганздюк залишився останній крок – це суд

Дата: 20 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що замовники нападу на херсонську чиновниці та активістку Катерину Гандзюку сядуть за грати, а матеріали щодо них вже передані до суду. 

Про це він заявив під час своєї пресконференції за результатами року президентства, яка відбувається у Маріїнському парку в Києві, передає кореспондентка видання ZMINA.

Володимир Зеленський

За мою каденцію люди, які вбили (Катерину Гандзюк – Ред.), посаджені. Є питання, хто замовив. У нас є відповіді. Ми знаємо, хто замовив. Зараз ця справа вже повністю передана до суду, і суд, я впевнений, дасть справедливий вирок, і замовники – не замовник, а замовники – сядуть за ґрати. Останній крок, який залишився, це – суд”, – зазначив Зеленський.

Водночас, він нічого не сказав щодо критики слідства і особисто генеральної прокурорки з боку представників потерпілої сторони через передчасне, на їхню думку, передання справи до суду, а також ніяк не прокоментував звернення з боку парламентської тимчасової слідчої комісії з проханням про зустріч з приводу цієї справи та інших справ про напади і тиск на громадських активістів, які трапились в Україні останніми роками.   

Перед початком пресконференції у Маріїнському парку мітингували активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?». Напередодні вони закликали акредитованих медійників поставити президентові запитання щодо цієї справи. Мітингувальники знову розгорнули банер «Зеленський, визнай злив справу Гандзюк», який вони приносили 12 травня на акцію під стінами будинку, де, за їхніми даними, живе Володимир Зеленський, з метою нагадати главі держави про обіцянки, які він давав під час своєї передвиборчої кампанії.

Тут до Володимира Олександровича прийшли із питанням…

Опубліковано Stas Kozljuk Вівторок, 19 травня 2020 р.

Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня 2019-го п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років утримання під вартою. 27 квітня 2020 СБУ заявила про завершення досудового розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Катерину Гандзюк.

За версією слідства, Мангер підозрюється в тому, що за попередньою змовою з Левіним організував заподіяння тяжких тілесних ушкоджень потерпілій, які призвели до її смерті. Водночас, родина Катерини Гандзюк, її адвокати та соратники-активісти заявляють про ймовірність того, що справа «розвалиться» у суді, тому що слідство не використало увесь час на розслідування, який воно мало, низку клопотань сторони потерпілих не задовольнили, а частина фігурантів відмовилася дати свідчення.

Загалом, дослідники Центру прав людини ZMINA зафіксували 23 випадки переслідувань громадських активістів в Україні за період з 1 січня до 27 березня цього року. Йдеться про фізичні напади, псування майна, дискредитаційні кампанії, погрози тощо. За цими даними, тільки одна справа серед них дійшла до суду.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter