Зеленський: Росія готувала вторгнення цинічно, з порушенням правил війни

Дата: 06 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Покази полонених російських окупантів свідчать про те, що Росія готувала жорстоке та цинічне вторгнення в Україну з порушенням правил війни, зокрема з бомбардування цивільних. 

Про це повідомив президент Володимир Зеленський

Полонений російський пілот, який бомбардував Чернігів. Фото: Оперативне командування “Північ”

Від початку війни в полон в Україні потрапили сотні російських військових, зокрема пілоти літаків, що бомбили мирні міста.

Одного з них вчора, 5 березня, затримали після збиття літака, що, за попередніми даними, скидав 500-кілограмові бомби на Чернігів. У окупанта вилучили мапи та плани бомбардувань. 

“Ми почули їх (полонених. – Ред.) свідчення. Ми побачили документи. Карти. Плани. Не вчорашнього дня. Це не імпровізація. Вони готували це вторгнення саме так – жорстоко, цинічно. Заздалегідь із порушенням правил війни. Тому Харків. Тому Чернігів. Тому Суми. Тому Маріуполь. І багато інших українських міст-героїв побачили чисте зло. Звірство. Так було заплановано”, – сказав президент. 

Зеленський запевнив, що з полоненими окупантами поводяться у рамках Женевської конвенції.

“Попри все, наші ракети у відповідь не падають на цивільні об’єкти Росії. Або Білорусі. Звідки на нашу територію щодня йдуть ракети. Йдуть колони техніки. Летить авіація. Проти мирних людей. Проти мирних міст”, – додав президент.

Нагадаємо, що від початку війни українські громадські та урядові організації зафіксували вже всі типи воєнних злочинів з боку Росії.

Приклади воєнних злочинів ZMINA збирає тут, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Фотографія обкладинки: independent.co.uk

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter