Зеленський просив Труханова припинити переслідувати активістів в Одесі

Дата: 11 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський розповів, що міський голова Одеси Геннадій Труханов скаржився йому на місцевого активіста Сергія Стерненка. Водночас у відповідь Зеленський просив припинити переслідувати громадськість.

Це пролунало у відповіді на запитання про переслідування активістів з боку одеської міської влади  під час пресмарафону президента України, який транслювався в соціальних мережах телеканалів та Офісу президента. 

“Я йому казав, що ви переслідуєте громадськість, закінчуйте це робити. Він каже: “Де докази?” Я йому: “Так всі кажуть”. А він каже, що так всі кажуть, а доказів немає і в цьому кейсі ми маємо мати докази, хоч якісь”, – заявив президент.

Також Зеленський зауважив, що Труханов йому “скаржився” на екслідера місцевого “Правого сектору” Сергія Стерненка, на якого за першу половину 2018 року нападали тричі.

“Він скаржився на цього хлопця. Ми знаємо, це ж відкрита інформація, що він убив людину. Ми про це знаємо з вами. Там дуже складна історія. Але Стерненко вижив, на нього теж там до цього (нападали) до цього ще моменту. Тобто там ситуація складна, неправильна, непроста, кримінальна”, – заявив Зеленський, згадавши історію, коли в червні 2018 року Стерненко, обороняючись, завдав смертельного удару ножем нападнику.

Зеленський додав, що зараз триває “перезавантаження” поліції Одеської області і що він покладає надію на місцеві вибори, на яких одесити зможуть обрати іншого міського голову, якщо захочуть.

Нагадаємо, за перше півріччя 2018 року на Сергія Стерненка нападали тричі. У травні на нього напали двоє осіб з ножем, згодом невідомий вистрелив у нього з травматичної зброї, а вже в лютому на Стерненка напали біля його будинку.

Водночас відкрито провадження і щодо самого Стерненка та вбивства ним одного з нападників і заподіяння тілесних ушкоджень іншому. Генпрокуратура повідомила, що кримінальні провадження щодо нападів на Стерненка передали до Головного слідчого управління СБУ.

У липні член ТСК щодо розслідування нападів на активістів нардеп Мустафа Найєм заявляв, що Стерненку і далі загрожує небезпека нападу або вбивства. Також нардеп повідомляв, що одеська поліція згубила деякі речові докази в справі Стерненка, але службового розслідування ніхто не провів.

Одеса є лідером в Україні за кількістю нападів на громадських активістів у 2018 році. Лідирує вона після Києва і в 2019-му за моніторингом переслідувань активістів, правозахисників та журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter