Зеленський пропонує обміняти Медведчука на полонених українців

Дата: 13 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський запропонував обміняти затриманого напередодні СБУ проросійського політика Віктора Медведчука на “наших хлопців і наших дівчат, які зараз у російському полоні”.

Про це він сказав у відеозверненні. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення Медведчук утік з-під домашнього арешту, а журналісти повідомляли про рух біля його маєтку під Києвом автомобілів та мінівенів, на які нібито вантажили майно олігарха, зокрема бронежилети та зброю.

В Офісі генерального прокурора заперечували, що Медведчук утік за кордон, а тому в його колег по партії ОПЗЖ проводили обшуки, сподіваючись знайти політика.

Зеленський розповів, що Медведчук 48 діб ховався на території України, а затримали його, коли він спробував утекти за кордон. 

“Дуже символічно, що саме в День космонавтики був затриманий пан Медведчук. Що ж, для цього “космонавта” – у поганому сенсі слова – не спрацювало знамените “Поехали!”. Вважаю особливо цинічним з його боку використовувати військовий камуфляж. Намагався так замаскуватись. Ось такий “вояка”. Ось такий “патріот”, – сказав президент. 

Зеленський додав, що, “якщо Медведчук сам обрав для себе військову форму, він підпадає під правила воєнного часу”:

“Пропоную Російській Федерації обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців і наших дівчат, які зараз у російському полоні. Тож важливо, щоб наші правоохоронні органи та військові також розглянули таку можливість”.

Нині керівництво РФ не коментувало пропозицію Зеленського. Невдовзі після затримання Медведчука прессекретар російського президента Дмитро Пєсков, реагуючи на прохання журналістів прокоментувати ситуацію, відповів, що нічого не може сказати, й припустив, що новина може бути фейком. 

Нагадаємо, що, за даними віцепрем’єр-міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, Росія тримає в полоні близько 1700 українських солдатів і цивільних осіб, серед яких 500 жінок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter