Справа Гандзюк: Зеленський просив почекати, поки новий прокурор “запрацює”

Дата: 11 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський вважає, що новий генпрокурор Руслан Рябошапка ще замало пропрацював на своїй посаді, щоб дати відповідь на запитання, хто замовив напад на Катерину Гандзюк.

 

Про це він сказав, відповідаючи на запитання кількох журналістів, під час пресмарафону 10 жовтня, який транслювався в соціальних мережах телеканалів та Офісу президента. 

“Дайте йому попрацювати хоча б місяць. У нього дуже багато питань, і це питання він теж вивчає. Там 5 тисяч людей (у штаті ГПУ. – Ред.), треба очиститися. А закон про очищення Генпрокуратури, про зміну складу прокурорів тільки прийнятий. Мені здається, він (Рябошапка. – Ред.) уже тиждень чистить Генеральну прокуратуру.

Тобто ми з вами маємо мати терпіння, щоб людина попрацювала”, –  заявив Зеленський.

Коли інший журналіст під час марафону спитав Зеленського, а що саме він як президент зробив, щоб замовники нападу опинились у в’язниці, той відповів, що “змінив генпрокурора”.

“Ми прийняли закон про реформу Генпрокуратури, все це приведе до можливості повного розслідування і можливості знайти реальних замовників убивць Катерини Гандзюк”, – додав  президент.

За його словами, він обговорював з Рябошапкою цю справу, генпрокурор збирає всі її деталі  і “занурений і в цей процес”.

Згадав Зеленський прізвище Гандзюк і в контексті відповіді на запитання про справу журналіста Георгія Гонгадзе. Президент в одному рядку згадав про журналістів Гонгадзе та Шеремета, а також Катерину Гандзюк і доволі неоднозначно заявив, що зараз для нього пріоритетніше питання війни.

“Я з повагою ставлюся до пана Гонгадзе і до пам’яті, пов’язаної з цим українським журналістом. Ви мені поставили запитання. Я обов’язково зверну на це увагу. Для мене пріоритетніше сьогодні питання припинення війни. І вибачте, якщо я вас цим образив, але я кажу завжди правду. Ми розглядатимемо питання мертвих. 

<…> Справа Шеремета, справа Гонгадзе, справа Гандзюк – для мене це складні, серйозні справи, але на одному рівні. Я не знав особисто цих людей, усіх трьох. Тому для мене немає пріоритету, коли ми говоримо про Шеремета, або про Гандзюк Катерину, або про пана Гонгадзе”, – заявив президент.  

Зеленський додав, що  вбивство журналістів і громадських діячів – це трагедія для країни. І якщо справи до кінця не розслідуються та не засуджено вбивць, це погано загалом для іміджу держави, а якщо справа тягнеться десятиліттями – це взагалі ганьба.

Як відомо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня п’ятьом виконавцям нападу суд призначив мінімальні терміни  –  від трьох до шести років утримання під вартою.

Підозру як організатору злочину вручено лише одній особі – голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, який перебуває на волі з електронним браслетом.

Також оголошено підозру ймовірному посереднику між замовником і виконавцями, раніше судимому за серійне вбивство Олексію Левіну, який переховується за кордоном. Восьмим і наразі останнім підозрюваним у цій справі є експомічник нардепа Ігор Павловський. У квітні йому змінили підозру зі співучасті в злочині на його замовчування.

Активісти вже пів року вимагають оголосити підозри також колишньому голові Херсонської ОДА Андрію Гордєєву та його ексзаступнику Євгену Рищуку, вважаючи, що вони теж причетні до замовлення нападу.

27 вересня під Офісом президента відбулась акція “Ніч на Банковій” з вимогою довести до кінця розслідування щодо нападів на громадських активістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter