Зеленський пообіцяв українцям закон, що послабить вплив олігархів на медіа

Дата: 20 Травня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні вже невдовзі з’явиться законопроєкт про деолігархізацію, який має послабити вплив олігархів на медіа.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський на пресконференції 20 травня, пише ІМІ.

Джерело: slovoidilo.ua

“Думаю, цей законопроєкт з’явиться наступного тижня. Впливу на мас-медіа, політику, посадовців не буде. Але якщо буде, то ці люди з’являться в спеціальному реєстрі. Тоді цей бізнес втратить частину активів за кордоном, ціна цих активів буде зменшена не завдяки санкціям України, а завдяки появі в законі поняття “олігарх”, – сказав він.

Назвати конкретні імена олігархів, які Рада нацбезпеки та оборони України зарахувала до цієї категорії, очільник держави відмовився.

Нагадаємо, що 11 травня секретар РНБО Олексій Данілов під час форуму “Україна 30. Безпека країни” повідомив, що в Україні на сьогодні 13 осіб можна зарахувати до категорії олігархів. 

Сам Зеленський у колонці на сайті журналу “Фокус” заявив, що в Україні зменшилася кількість олігархів. 

“Мінус Медведчук. Він був позбавлений можливості використовувати медіаактиви та державне майно на шкоду країні. Будуть ще мінуси, поки всі олігархи не стануть просто великими бізнесменами”, – написав він.

Як відомо, в Україні з 2 лютого 2021 року рішенням РНБО заблоковано канали, які перебувають у сфері впливу одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука: “112 Україна”, NewsOne та ZIK. Підставою для запровадження санкцій проти медіа та їхнього формального власника Тараса Козака стало розслідування спецслужб України, які встановили, що схеми з постачанням вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України й РФ за статтею “фінансування тероризму”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні ЗМІ, які належать олігархам, працюють за принципом “упередженого плюралізму”, транслюючи погляди своїх власників, а незалежна преса не може конкурувати з ними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter