Зеленський підписав закон щодо конфіскації майна осіб, які підтримують війну проти України

Дата: 23 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо конфіскації активів фізичних та юридичних осіб, які в той чи інший спосіб підтримують війну Росії проти України. 

Про це повідомили на сайті Офісу президента. 

Фото: пресслужба Офісу президента

“Процедура виявлення та конфіскації активів підсанкційних осіб, які в той чи інший спосіб підтримують агресію окупантів проти України, дасть змогу швидко та ефективно поповнювати український бюджет за рахунок ворогів. Закон передбачає чітку інструкцію для органів, відповідальних за цей процес”, – зазначив Зеленський.

Відповідальним за пошук активів і звернення до суду має стати Міністерство юстиції України. Очікується, що цей орган виявлятиме та розшукуватиме такі, що підлягають блокуванню, активи фізичних та юридичних осіб, вказаних у рішеннях Ради національної безпеки i оборони України.

Стягуватимуть активи в дохід держави за рішенням Вищого антикорупційного суду (ВАКС). 

Нагадаємо, що 12 травня Верховна Рада схвалила законопроєкт щодо конфіскації майна фізичних та юридичних осіб Російської Федерації та Республіки Білорусь. Його попередню версію ветував президент – після доопрацювання нардепи повторно ухвалили документ. Конфісковані активи використають для посилення обороноздатності та відновлення України. 

Закон передбачає стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, якими вона може прямо чи опосередковано розпоряджатися.

Це новий вид санкцій, оскільки йдеться про повне позбавлення майна, а не обмеження права розпоряджатися ним (як класичні санкції). Застосовуватиметься такий суворий захід лише в період дії правового режиму воєнного стану і стосуватиметься тих осіб, щодо яких попередньо вже застосовано санкції у вигляді блокування активів.

Конфісковані активи використають для посилення обороноздатності та відновлення України.

Перевагою закону є можливість конфісковувати не лише те майно, яке перебуває на території України, а й поза її межами. Це істотно збільшить частку такого майна, хоча потребуватиме значної міжнародної співпраці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter