ВР наново ухвалила законопроєкт щодо конфіскації майна росіян та білорусів

Дата: 12 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада схвалила законопроєкт щодо конфіскації майна фізичних та юридичних осіб Російської Федерації та Республіки Білорусь. Його попередню версію ветував президент – після доопрацювання нардепи повторно ухвалили документ. Конфісковані активи використають для посилення обороноздатності та відновлення України. 

Про це повідомили на сайті органу та пише “Європейська правда”. 

Фото з вільного доступу

Закон передбачає стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, якими вона може прямо чи опосередковано розпоряджатися.

Це новий вид санкції, оскільки йдеться про повне позбавлення майна, а не обмеження права розпоряджатися ним (як класичні санкції). Застосовуватиметься такий суворий захід лише в період дії правового режиму воєнного стану і стосуватиметься він тих осіб, щодо яких попередньо вже застосовані санкції у вигляді блокування активів.

Конфісковані активи використають для посилення обороноздатності та відновлення України.

Перевагою закону є можливість конфісковувати не лише те майно, яке перебуває на території України, а й поза її межами. Це істотно збільшить частку такого майна, хоча потребуватиме значної міжнародної співпраці. 

Коло суб’єктів, на яких дія закону може поширюватися, дуже широке. Національне агентство з питань запобігання корупції розшукало 11 141 фізичну особу та 2 976 компаній, які причетні до війни, пише “Європейська правда”. 

Конфіскація стосуватиметься не усіх, а лише тих осіб, дії яких створили суттєву загрозу національній безпеці, суверенітету чи територіальній цілісності України, а також значною мірою сприяли таким діям.  

Це, зокрема, російське політичне керівництво та держапарат, військові та ті, хто особисто брав участь у збройній агресії або допомагав їй – організатори окупаційних адміністрацій та інших самопроголошених органів, організатори виборів та референдумів.

Що стосується білорусів. Закон поширюється на тих, хто висловив намір та готовність використати свою армію для сприяння збройній агресії, надав РФ у користування території, цивільну або військову інфраструктури для розміщення її армії та припасів або пропустив армію РФ через свій кордон на територію України.

Також під дію закону потрапляє великий бізнес, благодійники та донори, які здійснювали пожертви на користь органів державної влади чи військового управління РФ, юридичних та фізичних підсанкційних осіб, і пропагандисти – ті з них, хто: 

  • спонукає, виправдовує, заперечує факт збройної агресії проти України, окупації, дискримінації за ознакою громадянства України, вчинення діянь, які відповідно до норм міжнародного права та/або законодавства України мають ознаки воєнних злочинів або злочинів проти людяності;
  • возвеличує осіб, які здійснювали збройну агресію проти України, армії та найманців РФ, а також представників окупаційної адміністрації;
  • підтримує політику РФ щодо невизнання права українського народу на самоідентифікацію та самовизначення, викривлення уявлення про самобутність українського народу та його прагнення до незалежності, що реалізується через поширення фальшивих ідеологем, в основі яких лежить завідомо хибне та маніпулятивне ототожнення українського патріотизму з “нацизмом” чи іншими людиноненависницькими ідеологіями;
  • розпалює ненависть до українського народу, його культури, мови, національної ідентичності.

Детальніше про те, як діятиме закон, читайте у матеріалі “Європейської правди”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter