Зеленський підписав закон, щоб зарплати полонених та зниклих безвісти віддавали їхнім рідним

Дата: 02 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб. 

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Офіс президента України

Документ у цілому парламент ухвалив на початку вересня. 

Оклади з усіма надбавками пропонують виплачувати дружині чи чоловіку, повнолітнім дітям або батькам полоненого чи зниклого безвісти, а робитимуть це до з’ясування обставин полону чи зникнення. Гроші не виплачуватимуть рідним тих, хто добровільно здався в полон. 

Внесені зміни стосуються не лише цих виплат. Так, за невикористані дні відпустки військових, рятувальників та поліцейських їхні рідні теж отримуватимуть компенсацію. У разі загибелі чи смерті ці гроші також отримають рідні – дружина чи чоловік, діти або ж батьки.

Також урегулювали питання системи разової допомоги під час звільнення зі служби. Так, військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу, виплачуватимуть 50% місячного грошового забезпечення за кожен рік служби. Таку норму передбачено для тих, хто звільняється за станом здоров’я. 

Крім того, виплату 50% місячного грошового забезпечення за кожен рік служби, якщо є 10 років вислуги, передбачили для тих, хто звільняється після закінчення контракту, за віком, через сімейні обставини та з інших поважних причин.

Лише 25% місячного забезпечення за рік служби (у разі 10 років вислуги) виплачуватимуть військовим, які звільняються за власним бажанням, через сімейні обставини або з інших поважних причин у мирний час.

Нагадаємо, що у вересні уряд передав функції уповноваженого з питань безвісти зниклих осіб за особливих обставин до МВС, Міноборони та Координаційного штабу. Правозахисники виступали проти цього, втім посадовці не дослухалися до їхніх аргументів. 

Тепер питаннями безвісти зниклих у МВС опікується посадовець, причетний до переслідування понад 10 років тому правозахисника Дмитра Гройсмана

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter