Питаннями безвісти зниклих у МВС опікується причетний до “порносправи” проти правозахисника Дмитра Гройсмана: про що мова?

Дата: 15 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

В структурі МВС питаннями безвісти зниклих займатиметься заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Артур Добросердов – він на початку 2010-х анонімно поставив підпис під обвинувальним висновком у провадженні, яким вінницького правозахисника Дмитра Гройсмана намагались засудити за “розповсюдження порнографії” та “наругу над державними символами” через фото з оголеною статуеткою грецького бога Пріама. 

Увагу на це звернула адвокатка та військова Євгенія Закревська

Дмитро Гройсман. Фото: facebook.comdimzonua

Дмитро Гройсман – лікар-патологоанатом та правозахисник, засновник та керівник Вінницької правозахисної групи. До своєї смерті у 2013 році він критикував владу за жорстокі умови утримання у в’язницях, за порушення прав мігрантів й ЛГБТ-людей та політичні репресії. 

Провадження щодо Гройсмана порушили у 2010 році, а причиною стала публікація нібито у йогоі Належність облікового запису саме Гройсману не довели під час судового засідання блозі в Livejournal світлини статуетки бога Пріама зі збудженим фалосом, що стояла на брошурі з написом “Конституція України”. Правозахисник сидів позаду у футболці з написом: “Мастурбація – не найгірший вибір”. 

Фото: Livejournal

У межах розслідування в офісі Вінницької правозахисної групи проводили обшуки з вилученням техніки, пікети на підтримку Гройсмана розганяли, тож правозахисники звертались до Ради Європи та тодішнього омбудсмана Ніни Карпачової за захистом.

Українські правоохоронці під час розслідування намагались заблокувати блог у Livejournal, для чого навіть писали до аташе з юридичних питань посольства США в Україні Девіда Шепарда

Гройсман та його колеги пов’язували переслідування зі своєю діяльністю. 

Справу проти правозахисника розглядали два з половиною роки, відбулось 73 засідання. На тлі несправедливого переслідування здоров’я Гройсмана значно погіршилось, а 5 серпня 2013 року він помер, не доживши кілька днів до виправдувального вироку. 

12-го серпня того ж року Вінницький міський суд визнав Гройсмана невинуватим у поширенні порнографії. 

Колеги правозахисника ще у 2013-му вимагали покарати прокурора Добросердова за його участь у переслідуванні правозахисника, втім, цього так і не зробили. 

Нагадаємо, що уряд проігнорував неодноразові заклики правозахисників не передавати питання опіки щодо осіб, зниклих безвісти за особливих обставин унаслідок воєнних дій, від Мінреінтеграції до МВС, Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. 

Детальніше про це можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter