Зеленський підписав закон про скасування вільної економічної зони “Крим”

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений ще в липні закон про скасування вільної економічної зони “Крим”. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: Офіс президента

Вільна економічна зона “Крим” існувала з вересня 2014 року. Найбільш наочним наслідком її запровадження був статус “нерезидентів” для кримчан. Через це тривалий час громадяни, які мали кримську реєстрацію, не могли відкрити банківські рахунки та отримувати послуги на підконтрольній уряду України території. Спочатку взагалі, а потім – без оформлення довідки про взяття на облік ВПО.

Ці обмеження Нацбанк зняв лише в березні минулого року, але в податковій та митній сферах кримчан продовжували вважати “нерезидентами”, що призводило до оподаткування за завищеними ставками в разі, наприклад, прийняття ними спадщини.

Зі скасуванням вільної економічної зони “Крим” на перетин адмінкордону з півостровом припинять поширюватися й норми Митного кодексу, зокрема статті 370, що визначає фактично вичерпний перелік речей, які можна перевозити через нього. У ньому, наприклад, ішлося про те, що кримчанам можна було провозити один переносний радіоприймач або одну друкарську машинку тощо. 

Скасування ВЕЗ “Крим” також закріпило право на безоплатну вторинну правову допомогу для громадян, які досі проживають на півострові. 

Раніше адвокаційна менеджерка ZMINA Альона Луньова докладно розповідала про п’ять важливих позитивних наслідків скасування вільної економічної зони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter