Зеленський підписав євроінтеграційний закон про національні спільноти

Дата: 03 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У пʼятницю 3 листопада президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про національні меншини (спільноти) України”, який є однією із семи вимог Європейської комісії для подальшого руху України до членства в ЄС.

Про це у вечірньому зверненні повідомив президент України Володимир Зеленський.

Фото: “Слово і Діло”

Про підписання закону він заявив у контексті підготовки до наступного тижня, коли Єврокомісія має оприлюднити оцінку прогресу євроінтеграції України.

“Підписав сьогодні важливий закон щодо національних спільнот. Реалізували ще один критерій для нашої євроінтеграції. Додаткові гарантії для національних спільнот в Україні, додаткові гарантії для нашого руху в Євросоюз”, – зазначив голова держави.

Закон “Про національні меншини (спільноти)” український парламент ухвалив в грудні 2022 року.  Цей документ є у пакеті вимог, які обумовлюють початок переговорів про інтеграцію України в ЄС. Законопроєкт підтримали 324 парламентарі.

Документ різко критикували експерти, зокрема політолог Володимир Кулик та доктор історичних наук Олександр Майборода, насамперед за термінологію, яка не відповідає ні європейським нормам, ні українському законодавству.

Венеційська комісія оприлюднила критичний висновок щодо євроінтеграційного Закону України “Про національні меншини (спільноти)”. Тоді нардеп Володимир Вʼятрович сказав, що, на його думку, цей висновок є “відверто упередженим, а місцями просто неадекватним”.

Нагадаємо, що у вересні 2023 року Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт про внесення змін до Закону “Про національні меншини (спільноти) України” щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України, врахувавши низку рекомендацій від Венеційської комісії.

Після цього уряд ухвалив державну цільову програму “Єдність у розмаїтті” на період до 2034 року. Вона має створити умови для реалізації прав і можливостей національних спільнот та корінних народів. Це частина однієї з вимог для вступу України до Європейського Союзу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter