Зеленський не підписав відсторонення Татарова після підозри в корупції – ЦПК

Дата: 23 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У понеділок, 21 грудня, з’явилась інформація про те, що заступник голови Офісу президента Олег Татаров написав заяву про зупинення своїх службових обов’язків. Однак з юридичного погляду “призупинити службові обов’язки” неможливо.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Водночас на сайті Офісу президента не оприлюднено жодних указів про відсторонення чи звільнення Татарова, а це означає, що юридично Татаров залишається на посаді й з ресурсами впливу, зазначили в Центрі протидії корупції.

У коментарі радника глави Офісу президента йшлося: “У зв’язку з істотним суспільним резонансом і для уникнення будь-яких маніпулятивних трактувань заступник глави ОПУ Олег Татаров написав заяву на ім’я безпосереднього керівника про тимчасове призупинення виконання його службових обов’язків і передачу цих обов’язків іншу посадову особу”.

Однак, ідеться на сайті Центру протидії корупції, згідно з чинним законодавством (Кодексом законів про працю), єдино можливі інструменти усунення від виконання службових обов’язків – це відсторонення та звільнення. Відповідно до положень про Офіс президента та Кодексу законів про працю, і те й інше може здійснити лише президент своїм указом. Без відповідного указу президента Татаров залишається на посаді та має можливість тиснути на слідство і суд.

“Це означає, що Зеленський не підписує заяву Татарова. Проте відсторонити його або звільнити він міг би й без цієї заяви. Такі укази президента одразу публікуються на сайті офіційному. Все інше, крім відсторонення і звільнення, – це банальний обман суспільства. Це означає, що або Зеленський відмовився відсторонювати Татарова, або в ОП брешуть про відсторонення”, – коментує голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

За даними журналістів, Татаров продовжує ходити на роботу.

Нагадаємо, Олег Татаров обійняв посаду заступника глави ОП на початку серпня, а в листопаді ввійшов до складу Комісії з правової реформи.  Одразу після призначення низка правозахисних організацій  закликала  президента звільнити Татарова, адже за часів Януковича він був одним з керівників МВС та відверто вводив в оману журналістів щодо подій 23 січня 2014 року в Києві. 

Тоді представники “Беркуту” побили автомайданівців та розтрощили їхні автомобілі. Однак, за версією Татарова, саме активісти “переслідували чотири автобуси “Беркуту” та “намагалися завдати їм тілесних ушкоджень”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter