Зеленський доручив скасувати призов на строкову службу з 1 січня 2024 року

Дата: 01 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів підготувати припинення призову на строкову службу з 1 січня 2024 року.

Про це йдеться в указі президента, який він підписав у Верховній Раді 1 лютого.

Фото: Офіс президента

Документ передбачає, що в Україні запровадять модель інтенсивної системи військової підготовки, яка стане альтернативою призову на строкову службу.

Згідно з назвою, наказ має на меті забезпечення державного суверенітету, захист прав і свобод громадян, посилення обороноздатності держави, розвиток професійної складової Збройних сил України.

Також указ Зеленського зобов’язав Міністерство оборони розробити концепцію поступового переходу до формування Збройних сил на професійній основі.

Наразі до армії призивають чоловіків від 18 до 27 років, яких медкомісія визнає придатними до військової служби і які не мають підстав для відстрочення або звільнення від служби. Серед причин для відстрочення народження дитини в призовника та здобуття освіти.

Указ Зеленського також передбачає, що впродовж 2023 року Міністерство оборони має збільшити зарплати військовим до щонайменше трикратного розміру мінімальної зарплати.

Також відомство має розробити концепцію житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей.

Згідно з указом, із 2022 до 2025 року чисельність Збройних сил має зрости на 100 тисяч військових, а контракти для солдатів мають стати тривалішими.

Нагадаємо, 17 грудня набрав чинності наказ Міноборони №313, що розширює перелік спеціальностей і професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінки беруться на облік військовозобов’язаних.

У переліку було 35 видів спеціальностей: від громадського харчування до видавництва та поліграфії. Зокрема, безліч популярних професій, як-от програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

Такий широкий спектр професій викликав низку питань, зокрема в жінок України. Тож у Міноборони пообіцяли переглянути перелік “у бік зменшення та здорового глузду”.

21 січня в МОУ повідомили про нову редакцію наказу про військовий облік жінок. Із 35 фахових напрямів, що об’єднували понад 200 спеціальностей, залишилися 14 спеціальностей та шість професій, здобуття й отримання яких передбачає поставлення на військовий облік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter