У Міноборони розробили нову редакцію наказу про військовий облік жінок

Дата: 22 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство оборони України розробило нову редакцію наказу про військовий облік жінок. З 35 фахових напрямків, що об’єднували понад 200 спеціальностей, залишилися 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття й отримання яких передбачає постановку на військовий облік.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Фото: armyinform.com.ua

У відомстві зазначили, що у новій редакції наказу здебільшого йдеться про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту тощо.

Логіка нового варіанта така: за допомогою військового обліку ми повинні не тільки забезпечувати поточні потреби війська, а й дбати про розвиток Збройних Сил. У наказі ми затверджуємо не всі спеціальності, які нам колись теоретично можуть знадобитися, а тільки ті, що наші військові вважають актуальними в осяжній перспективі“, – сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Остаточний перелік професій та спеціалізацій затвердять після отримання погоджень від інших відомств. Окрім того, Генеральний Штаб ЗСУ отримає можливість у разі необхідності вносити зміни до переліку. Також у проєкті наказу закладено механізм перегляду цього переліку.

Резніков анонсував, що міністерство зараз працює над удосконаленням самої процедури постановки на облік.

“Усе, що можна перевести в цифру, підтягнути з реєстрів, зробити дистанційно – буде зроблено. Цей процес уже запущений“, – наголосив він.

Окрім того, міністр запевнив, що до жінок, які мають стати на облік за своїми спеціальностями, не можуть застосовувати штрафи.

Що стосується штрафів, то їх не можуть застосовувати до жінок, спеціальності яких передбачають постановку на облік. Військовозобов’язані – це громадяни, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави. Військовозобов’язаним людина стає лише після постановки на військовий облік. Жодним нормативно-правовим актом не передбачено штрафів для жінок які вперше стають на облік як військовозобов’язані. Тобто, ще раз: жінки стають військовозобов’язаними лише після того, як стають на військовий облік і до моменту ставання на облік вони не є такими“, – сказав Резніков.

Нагадаємо, 17 грудня набрав чинності наказ Міноборони №313, що розширює перелік спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінки беруться на облік військовозобов’язаних.

У переліку наводиться 35 видів спеціальностей: від громадського харчування до видавництва та поліграфії. Зокрема, безліч популярних професій, як-от програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

Водночас 24 грудня голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич (“Слуга народу”) повідомив, у Міноборони переглянуть перелік професій, представниці яких мають стати на військовий облік, “в бік зменшення та здорового глузду”. Адже там є професії, які дійсно не знадобляться Збройним силам та іншим військовим формуванням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter