Зеленський доручив СБУ та МВС захистити білоруських біженців

Дата: 04 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський доручив Службі безпеки та Міністерству внутрішніх справ вивчити всі ризики та забезпечити безумовний захист громадян Білорусі, які прибули в Україну впродовж останнього року та яким можуть загрожувати злочинні посягання у зв’язку з їхньою політичною або громадською діяльністю.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Останніми роками в Україні сталося кілька гучних вбивств та замахів на політичних вигнанців. Так, 2016 року у центрі Києва підірвали автомобіль білоруського журналіста Павла Шеремета, а 2017-го вбили колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Того ж року чеченський біженець Адам Осмаєв пережив два замахи на вбивство, а його дружину Аміну Окуєву  вбили.

3 серпня поточного року після майже доби пошуків поліція знайшла повішеним білоруса Віталія Шишова, який очолював організацію “Білоруський дім в Україні”, що допомагала біженцям з сусідньої республіки. Чоловік вийшов на пробіжку напередодні зранку та не повернувся додому. Колеги та друзі підозрюють, що його могли вбити білоруські спецслужби. 

“Кожен білорус, який може стати ціллю для злочинців у зв’язку зі своєю публічною політичною позицією, має отримати спеціальний і надійний захист. СБУ та МВС повинні відпрацювати чіткий алгоритм оцінки можливих ризиків, а також систему відповідей на ці ризики, щоб усунути будь-яку загрозу для людей”, – зазначив Зеленський. 

Наразі, за даними Офісу президента, відповідні органи вже склали перелік білорусів, щодо яких почали оцінювати ризики. Окрім цього, їм мають забезпечити додатковий супровід під час перебування на території України та охорону.

Зеленський, як наголосили в ОП, очікує всебічного розслідування всіх обставин загибелі Віталія Шишова, швидкої та повної перевірки інформації, а також регулярного й достатнього інформування суспільства представниками Нацполіції щодо прогресу у цій справі.

Нагадаємо, що міжнародна правозахисна організація Amnesty International охарактеризувала як погану репутацію України у розслідуванні вбивств та нападів на шукачів притулку. 

Правозахисники не вперше називають Україну небезпечною третьою країною. Новини про видавання владі різних держав людей, що ховаються тут від переслідувань, з’являються доволі часто. Так, 2018 року Генеральна прокуратура екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Російської Федерації за запитом ФСБ. Про тиск із боку СБУ повідомляла й низка турецьких дисидентів.

Фотографія обкладинки: Сергій Нужненко/LB.ua 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter