Зеленський призначив членкинею Вищої ради правосуддя суддю часів Януковича

Дата: 05 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський призначив Тетяну Розваляєву членкинею Вищої ради правосуддя. 

Про це йдеться на сайті глави держави. 

З 1991 року Тетяна Розваляєва працювала суддею в судах першої та апеляційної інстанцій, а 2008-го була призначена на посаду судді Вищого адміністративного суду (ВАС), де й працювала до його ліквідації у 2016 році. Останні три роки вела адвокатську діяльність.

За інформацією активістів Фундації DEJURE, під час роботи у Вищому адміністративному суді Розваляєва входила до складу п’ятої судової палати ВАС.

“Ця палата була створена у 2010 році, за президентства Віктора Януковича, для розгляду позовів до президента, Верховної Ради, Вищої ради юстиції, а згодом і Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Створення такої палати дозволяло владі Януковича контролювати всі важливі рішення. Переважна більшість позовів до тодішньої влади цією палатою не задовольнялася”, – розповіли активісти. 

За словами адвокаційного менеджера Фундації DEJURE Степана Берка, в органах суддівського врядування конче потрібні агенти змін, які зможуть карати недоброчесних і добирати гідних суддів. Про це неодноразово казав і сам президент Зеленський, проте його призначення йдуть усупереч заявам. 

“Однак особи, яких він призначає до ВРП, є плоттю від плоті цієї судової влади. Ані Оксана Блажівська, яку президент призначив у вересні минулого року, ані Тетяна Розваляєва, призначена ним нині, не запам’яталися своєю активною і рішучою позицією проти незаконного впливу на судочинство чи корупцію в судах. На жаль, такі рішення президента не додають оптимізму щодо реальних змін у судовій владі в найближчі роки”, – констатує Берко. 

Як відомо, судова реформа Зеленського, запропонована ним минулого року, отримала критичні відгуки в Раді Європи.

ZMINA розповідала, у чому полягає суть змін, які пропонує гарант Конституції, та чому його ідеї критикують експерти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter