Зеленському передали на підпис нові інтернет-санкції

Дата: 14 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Рада національної безпеки та оборони передала до Офісу президента проєкт указу про застосування санкцій щодо російських соціальних мереж та інтернет-сервісів.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

Олексій Данілов: Проект Указу Президента України щодо застосування санкцій переданий до Офісу Президента України.Члени…

Опубліковано Рада національної безпеки і оборони України Середа, 13 травня 2020 р.

Проєкт рішення про продовження санкцій стосовно російських соціальних мереж і інтернет-сервісів, зокрема Mail.ru, ВКонтакте, Одноклассники та інших, РНБО підготувала ще наприкінці квітня. Однак після цього громадські організації закликали президента та РНБО погодити наявний санкційний механізм щодо вебсайтів та соціальних мереж не тільки з міжнародним законодавством у сфері прав людини, але й з Конституцією України. 

Рішення щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій підтримала більшість членів РНБО. 

Нагадаємо, що 15 травня 2017 року тодішній президент Петро Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції, яке, зокрема, містить “заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів”, серед яких популярні соціальні мережі “Вконтакте”, “Одноклассники”, сервіси Яндекса, Mail.ru та ін. Згодом запровадили ще два рішення РНБО, які вимагали блокувати інформаційні сайти так званих “ДНР” та “ЛНР” у Криму, а також на три роки заборонили на території України діяльність кількох російських інтернет-компаній, онлайн-магазинів, сервісів та книжкових видавництв.

Юридичний аналіз економічних санкцій у цій частині, підготований коаліцією “За вільний інтернет”, свідчить, що вони не відповідають українському та міжнародному законодавству. Українські правозахисні та медійні організації неодноразово закликали відмовитися від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні й прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками.

У 2018 році експерти проєкту “Інтернет Свобода” розповіли про те, як в Україні судять за дописи у вконтакті та однокласниках.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter