Зеленського закликають почекати з оголошенням конкурсу на посади суддів КС: чому?

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Низка громадських організацій закликає президента Володимира Зеленського поки не проводити конкурсу на посади суддів Конституційного Суду України за квотою глави держави.

Відповідне звернення, підписане низкою організацій, з’явилося на сайті Фундації DEJURE.

Будівля Конституційного Суду. Фото: вікіпедія

Зеленський підписав указ, яким затвердив положення про проведення відкритого конкурсу з добору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду за президентською квотою 17 серпня. Тепер конкурсна комісія має оголосити про конкурсний добір кандидатур на посаду судді КС, проте активісти наголошують, що такий крок поглибить уже наявну кризу навколо суду. 

Юридично вакансій, на які мають оголосити добір, не існує, адже досі не добігли кінця терміни повноважень голови КС Олександра Тупицького та судді КС Олександра Касмініна. Це має відбутися в травні та вересні наступного року.

“Подобається це нам чи ні, але за Конституцією і законом вони й далі є суддями КСУ. Призначення суддів на вакансії, яких фактично і юридично немає, підірве легітимність усього Конституційного Суду. А з ним – будь-яких рішень, які прийме КСУ в подальшому. Бо фактично у двох кріслах сидітимуть четверо людей. Враховуючи це, навряд чи навіть на конкурс піде хоч один достойний кандидат, який розуміє і поважає Конституцію. Відповідно, призначеними на дев’ять років будуть якісь кон’юнктурщики – з усіма відповідними наслідками”,пояснює голова Фундації DEJURE Михайло Жернаков

Натомість Зеленського закликають публічно підтримати законопроєкт №4533 з правками, що передбачають конкурсний добір суддів Конституційного Суду. Так, згідно з ним, призначення має проводити єдина кваліфікаційна комісія. Водночас парламент, президент та з’їзд суддів зможуть призначити тільки того кандидата, який отримав рекомендацію від комісії.

Перший склад комісії має сформувати Верховна Рада з експертів, запропонованих міжнародними організаціями та суддями у відставці першого складу Конституційного Суду, а надалі комісія сама добиратиме своїх членів. 

Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький, якого наразі судять за злочини проти правосуддя. Фото: Конституційний Суд

“Запровадження нової процедури добору суддів Конституційного Суду дозволить протягом двох років отримати якісний і доброчесний склад цього органу та відновити суспільну довіру до Конституційного Суду і держави загалом. Швидкі, популярні рішення можуть призвести до глибшої конституційної кризи та поставити під сумнів легітимність ключового органу в системі стримувань і противаг, чим неодмінно скористається держава-агресор”, – застерігають президента активісти. 

Нагадаємо, що голову Конституційного Суду Олександра Тупицького наразі судять за злочини проти правосуддя. Правоохоронці підозрюють його в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. 

Наприкінці жовтня минулого року Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Виявилося, що 13 із 15 суддів КСУ брали самовідвід у цій справі через нібито конфлікт інтересів, однак голосували за нього згодом. Тобто ухвалювали рішення про визнання неконституційними статей законів, за якими їх самих перевіряли в НАЗК і НАБУ. 

Судді Конституційного Суду досі працюють без етичного кодексу та вчиняють корупційні дії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter