Зеленський оприлюднив указ про розпуск парламенту і призначив вибори на 21 липня

Дата: 21 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради і призначив дострокові вибори парламенту на 21 липня 2019 року.

Документ оприлюднено на сайті глави держави 21 травня.

Згідно з документом, підставою для розпуску є відсутність коаліції в Раді протягом місяця.

“Керуючись частиною другою статті 77, частинами шостою і сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

1. Припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання.

2. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року.

3. Кабінету Міністрів України забезпечити фінансування позачергових виборів до Верховної Ради України”, – написано в указі.

Сьогодні під час консультації з лідерами фракцій щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради восьмого скликання та призначення дочасних парламентських виборів Зеленський заявив, що юридичною підставою для розпуску ВР є те, що коаліції не існувало з 2016 року.

“Головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції – 4%. Це – оцінка роботи парламенту і найвагоміший аргумент для припинення його повноважень. Я, як гарант Конституції, зобов’язаний гарантувати права громадян України. Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції”,заявив Володимир Зеленський.

Як відомо, Верховну Раду можна розпустити в трьох випадках, які передбачено статтею 90 Конституції України:

якщо протягом одного місяця в парламенті не сформовано коаліції депутатських фракцій;

якщо протягом 60 днів після відставки Кабміну не сформовано персонального складу уряду;

якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії не розпочинаються пленарні засідання.

Рішення щодо дострокового припинення повноважень ВРУ ухвалює президент після консультацій з головою Ради, його заступниками та головами фракцій.

Президент не може достроково припинити повноваження парламенту в останні шість місяців строку повноважень ВРУ.

Згідно зі статтею 77 КУ, у разі дострокового розпуску Ради позачергові вибори президент призначає протягом 60 днів з дня опублікування рішення щодо припинення повноважень.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій після оголошення Зеленського новообраним президентом запевняв, що приводів для розпуску парламенту немає, адже жодна з перелічених умов не є дійсною. 

17 травня фракції Блоку Петра Порошенка та “Народного фронту” оголосили про розпад парламентської коаліції “Європейська Україна”. 

18 травня низка українських ЗМІ оприлюднила  проект указу президента Зеленського про розпуск Верховної Ради, згідно з яким коаліція припинила існувати, коли з неї пішли фракції “Батьківщини”, “Самопомочі” та Радикальної партії Олега Ляшка. Адже у фракціях “Народного фронту” та Блоку Петра Порошенка, які залишились у коаліції, не було достатньої для неї кількості депутатів: загалом у двох згаданих фракціях наразі 215 депутатів, а для більшості потрібно не менше 226.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter