“Зелене світло воєнним злочинам”: Росія заблокувала розслідування хіматак в Сирії

Дата: 25 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Росія наклала вето на резолюцію Ради безпеки ООН про продовження мандату місії з розслідування хімічних атак у Сирії.

Як пояснює ВВС Україна, спільний механізм ООН та Організації із заборони хімічної зброї затвердили у 2015 році, аби виявити, хто ж із сторін застосовував хімічну зброю.

До кінця тижня повинен з’явитися звіт про застосування хімзброї в Хан-Шейхуні в провінції Ідліб у квітні 2017 року.

Також Росія відхилила звіт слідчої групи ООН з питань прав людини, який містить критику сирійського уряду.

Поточний мандат місії закінчується в листопаді. Росія пропонувала відкласти голосування про його продовження, поки не будуть оголошені результати розслідування нападу в Хан-Шейхуні.

Але російська сторона не здобула необхідну підтримку в Радбезі і скористалася своїм правом вето, яке вона має, як і Великобританія, Китай, Франція та США.

Росія вже вдев’яте не дозволяє Радбезу вжити заходів щодо свого союзника Сирії. Правозахисна організація Amnesty International назвала цю ситуацію “зеленим світлом для воєнних злочинів”.

Постпред США при ООН Ніккі Гейлі також висловилася жорстко про дії Росії. Вона звинуватила Москву в союзництві з “диктаторами та терористами”.

Своєю чергою постпред Росії при ООН Василь Небензя звинуватив США та інші країни в спробах поставити Росію в незручне становище. 

Тільки спільна місія ООН і ОЗХЗ має офіційні повноваження розслідувати хімічні атаки в Сирії. Передбачалося, що отримані висновки допоможуть притягти винних до відповідальності.

У результаті атаки на Хан-Шейхун у квітні загинули понад 80 осіб. США у відповідь завдали ракетного удару по сирійській авіабазі.

У вересні Рада з прав людини ООН поклала відповідальність за застосування хімічної зброї в сирійському місті на урядові сили, дійшовши висновку, що в нападі брав участь літак сирійських ВВС. Таким чином, версію Росії про те, що літак розбомбив хімічний завод повстанців, відкинули.

Президент Сирії Башар Асад назвав ситуацію з Хан-Шейхуном сфабрикованою. Він наполягає, що Сирія знищила запаси своєї хімзброї у рамках спеціальної угоди.

Проте міністр оборони США твердить, що Дамаск знищив не всі запаси.

Як повідомлялось, через авіаудар 4 квітня по контрольованому повстанцями містечку Хан-Шейхун ‎загинули щонайменше 87 людини. За даними дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, серед загиблих – 27 дітей. 

Сирійський уряд заперечує використання хімічної зброї.

Союзник сирійського президента Башара Асада – Росія стверджує, що авіація обстріляла склади повстанців, де вони начебто виготовляли хімічну зброю.

США покладають відповідальність за атаку на сирійську урядову авіацію. Уночі 7 квітня з двох американських есмінців у Середземному морі випустили 59 крилатих ракет “Томагавк” по авіабазі у Сирії. Сирійська влада заявила про загибель шістьох військових. Президент США Дональд Трамп назвав ракетний удар відплатою за хімічну атаку. 

Сирія зобов’язувалася позбутися свого арсеналу хімічної зброї за договором між США та Росією у 2013 році. Угоду уклали після хімічної атаки на початку року в Дамаску.

Раніше повідомлялось, що Human Rights Watch задокументовано вісім хімічних атак сирійського уряду на цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter