Здоров’я як у космонавта: російські медики провели неналежне медобстеження політв’язня Бекірова

Дата: 21 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Захист кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого російські силовики незаконно утримують у Криму з кінця минулого року, заявив, що їхньому підзахисному провели “неналежне медичне обстеження”.

Про це з посиланням на адвоката Олексія Ладіна повідомляє “Крим.Реалії”.

На початку червня помістити важкохворого Бекірова до лікарні від Росії вимагав ЄСПЛ. За словами Ладіна, який поспілкувався з працівниками медичної частини СІЗО, імовірні висновки російських лікарів не відповідають дійсності. 

“Учора Бекірова вивозили до ендокринолога в міську лікарню імені Семашка і до кардіолога в кардіоцентр Сімферополя. За результатами обстеження, зі слів лікарів, оскільки захисту їх поки не надали, здоров’я у Бекірова настільки добре, що його мало не в космос можна запускати”, – сказав захисник політв’язня. 

Ладін уже звернувся до російських силовиків і медсанчастини СІЗО, щоб ті надали результати обстеження і документи, на підставі яких Бекірова вивозили до лікарів. 

“У захисту дуже великі сумніви в обґрунтованості цього висновку. Ми протягом декількох місяців наполягаємо, що крім кардіолога і ендокринолога необхідно залучати також невролога, оскільки у нього серйозна неврологічна хвороба, яка входить до спису таких, за наявності яких людину не можна утримувати в СІЗО; а також хірурга і хірурга-ортопеда, оскільки у Бекірова проблеми з опорно-руховим апаратом; пульмонолога, тому що є проблеми з легенями. Жодного з цих лікарів до обстеження не залучали”, – додав захисник. 

Ладін нагадав, що у своєму рішенні щодо госпіталізації Бекірова ЄСПЛ вказав на те, що Росія має провести активісту “належне медобстеження і лікування”.

Як відомо, на початку червня підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя на два місяці продовжив арешт активісту Едему Бекірову. Тоді російські слідчі на засіданні заявили, що не бачать причин змінювати міру запобіжного заходу Бекірову, який хворіє на цукровий діабет. 

Про критичний стан здоров’я Бекірова, який має першу групу інвалідності, вже неодноразово розповідали його захисники та родичі: за п’ять місяців, проведених у СІЗО, в нього почали з’являтися виразки на ногах, мучать судоми, а інсулін в ізоляторі йому колють тричі на день. Наприкінці травня чоловіку різко стало погано: він почав кашляти кров’ю та задихатись.

ДОВІДКА. Жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова російські силовики затримали на в’їзді до Криму вранці 12 грудня минулого року. Він прямував до півострова для відвідування 78-річної матері та родичів. Пізніше його доставили в будівлю ФСБ Росії в Сімферополі. Бекірову закидають розповсюдження і транспортування більш ніж 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter