Завтра Рада розгляне три законопроекти про е-декларування антикорупційників

Дата: 21 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Антикорупційний комітет у середу, 21 березня, схвалив два законопроекти щодо відтермінування обов’язкової подачі електронних декларацій для представників антикорупційних громадських організацій.

Законопроекти передані до Верховної Ради України та будуть розглянуті під час засідання 22 березня, повідомляє Громадське.

Сергій Лещенко

Автором першого документу виступив народний депутат від БПП Сергій Лещенко. Він пропонує на рік відтермінувати обов’язкове декларування для того, аби Рада змогла змінити закон про е-декларації і виключити звідти норму про обов’язкове декларування антикорупційних організацій.

Другий законопроект подав голова парламентської фракції БПП Артур Герасимов. Він пропонує відтермінувати е-декларування для антикорупційних організацій лише на наступні три місяці. За його словами, цього часу має бути достатньо, аби внести зміни до закону про е-декларації.

Нардеп від БПП Мустафа Найєм також звернув увагу на те, що завтра парламент може підтримати законопроект №6271, що скасовує обов’язок представникам антикорупційних організацій подавати електронні декларації.

“Будемо воювати”, — заявив він і додав, що норма про подачу електронних декларацій представниками антикорупційних громадських організацій є “помстою всьому громадянському суспільству”.

Мустафа Найєм

Найєм стверджує, що таких норм немає в жодній європейській країні, а декларування майнового стану має стосуватись тих, хто приймає рішення про розподіл державного бюджету.

“Вони (антикорупційні активісти – прим.) не є чиновниками чи держслужбовцями, не отримують субсидій та дотацій з державного бюджету, не стоять в черзі біля високих кабінетів. Вся їх вина в тому, що вони називають імена тих, хто, користуючись владою та посадами, не лише отримують преференції для свого бізнесу, але й відверто грабують державу, порушуючи закон”, — підкреслив депутат.

У липні минулого року президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроекти №6674 (про зміни до закону про громадські об’єднання) та №6675 (про зміни до Податкового кодексу), вони скасовують е-декларування для антикорупційників, але натомість передбачають посилення звітності неприбуткових організацій, зокрема за освоєння міжнародної грошової допомоги, та посилюють відповідальність за помилки у таких звітах.

16 березня цього року Венеціанська комісія спільно з БДІПЛ ОБСЄ надала висновок щодо зазначених законопроектів. Міжнародні експерти розкритикували ці законопроекти і відзначили “надзвичайну важливість, щоб вимоги електронної декларації для антикорупційних активістів були скасовані до 1 квітня 2018 року”.

Згідно з рекомендаціями, суворі вимоги до фінансової звітності та розкриття інформації для організацій громадянського суспільства в поєднанні з суворими санкціями ймовірно матимуть вкрай негативний вплив на громадянське суспільство в Україні і повинні бути повністю або значно зменшені.

Венеціанська комісія та БДІПЛ/ОБСЄ вважають, що в разі імплементації новий режим фінансової звітності та розкриття інформації буде суперечити свободі об’єднань, праву на повагу до приватного життя і забороні дискримінації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter