Затвердили список гуманітарних підстав для перетину КПВВ на Донбасі та біля Криму

Дата: 25 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови про в’їзд осіб та переміщення товарів на окуповані території, передбачивши там гуманітарні підстави для перетину лінії розмежування в разі закриття пунктів.

Про це повідомили в благодійному фонді “Восток SOS”.

У разі закриття КПВВ людям дозволятимуть проїхати на окуповані території, зокрема, задля возз’єднання сім’ї, у разі її спільної подорожі. Водночас про підстави подорожі може повідомити лише один із членів родини. Дозволили перетинати лінію розмежування й батькам або одному з батьків, якщо діти перебувають на окупованій бойовиками чи підконтрольній українському уряду території окремо від них.

Перетнути лінію зможуть люди, які їдуть до хворих родичів або в разі смерті члена родини. Пропускатимуть і тих, хто везе медикаменти, та людей з тяжкими й хронічними хворобами, що прямують на лікування.

Проїхати КПВВ зможуть також: 

  • люди, які мають документи, що підтверджують право на постійне чи тимчасове проживання в іншій державі; 
  • діти в супроводі одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників задля оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство;
  • студенти, які їдуть на навчання, проходження професійно-практичної підготовки, державної підсумкової атестації, зокрема ЗНО, кваліфікаційної атестації, вступних випробувань, лабораторних робіт та тренажерних занять, атестації здобувачів вищої освіти та підготовчих заходів;
  • люди, які їдуть, щоб отримати документи про освіту;
  • люди, які беруть участь в освітньому процесі, пов’язаному з освітою дорослих, за умови надання підтверджувальних документів; 
  • у разі повернення до місця свого проживання (пропуск осіб здійснюється один раз протягом періоду дії рішення про тимчасове припинення роботи контрольного пункту); 
  • для прийняття спадщини;

Для перетину КПВВ, як зазначили в постанові урядовці, також можуть існувати “інші причини, коли є підстава вважати, що ситуація потребує невідкладного перетину особою контрольного пункту в будь-якому напрямку з підстав гуманітарного характеру або з метою запобігання виникненню загрози життю та здоров’ю особи та/або порушенню її прав (зокрема, у разі політичного переслідування особи на ТОТ України)”. Подорожніх також просять документально підтвердити підстави гуманітарного характеру.

Представництво Президента України в АРК привітали ухвалення цієї постанови та висловили вдячність за співпрацю Мінреінтеграції в питаннях напрацювання цих змін.

Окрім цього, представництво закликало громадян звертатись у разі виникнення додаткових питань перетину КПВВ, а також необхідності підтримки в перетині. Для цього відомство ще раз нагадало контактні дані:

Viber та WhatsAppp за номером: +380675476575

Адреса: м. Херсон, проспект Ушакова, 42

Телефоном безкоштовної “гарячої лінії”: 0800502192

За допомогою мережі Skype, обліковий запис: ark predstavnictvo

Електронна адреса: zvernennia@ppu.gov.ua.

Нагадаємо, що раніше під час закриття КПВВ люди також мали змогу перетнути лінію розмежування за гуманітарних підстав, однак, що це за підстави, було неясно, адже рішення щодо пропуску ухвалював командувач Операції Об’єднаних сил.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter