До середини листопада КПВВ “Станиця Луганська” припинив пропускати людей

Дата: 02 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

До 15 листопада КПВВ “Станиця Луганська” припинив пропуск людей. 

Про це повідомили в штабі ООС. 

Обмеження офіційно запровадили через те, що поширення коронавірусу на тимчасово окупованій території Луганщини стає критичним. Наразі громадяни можуть перетнути лінію розмежування в КПВВ лише за окремим рішенням командувача, яке він ухвалює з огляду на документально підтверджені життєво важливі обставини соціально-гуманітарного характеру.

Також, за рішенням командувача Операції Об’єднаних сил, пройти через КПВВ можуть громадяни, які мають зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованій території.

За словами менеджерки з адвокації Центру прав людини ZMINA Альони Луньової, рішення про закриття єдиного пункту пропуску в Луганській області виглядає необґрунтованим, особливо з огляду на складну гуманітарну ситуацію на окупованих територіях.

“На жаль, починаючи з весни закриття КПВВ стало практикою. Водночас жодного разу представники штабу ООС, командувач, який приймає рішення про припинення роботи КПВВ, не надали належного обґрунтування ухвалення такого рішення. КПВВ в Станиці Луганській були закриті 15 жовтня, водночас усі особи, які в’їжджали з окупованих територій, мали пройти ПЛР-тест і встановити додаток “Дій вдома”, – розповідає вона. 

Також Луньова звертає увагу на те, що досі питання гуманітарних підстав перетину КПВВ не врегулювали нормативно.

“Життєво важливі обставини, про які кажуть в ООС, не визначено нормативно. Треба внести зміни до порядку перетину КПВВ та передбачити перелік обставин, за яких можна перетнути через лінію. Серед них можуть бути, зокрема, поповнення запасів ліків, проходження регулярного лікування, возз’єднання родин, перетин з метою відвідування закладів освіти тощо”, – каже експертка. 

Нагадаємо, що на початку жовтня масштабні лісові пожежі на Луганщині знищили сервісний центр у районі КПВВ “Станиця Луганська”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter