Затримані ФСБ “агенти українських спецслужб” виявились сім’єю з Тернопільщини та киянином-кавоманом

Дата: 03 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Затримані напередодні ФСБ у Росії нібито двоє агентів СБУ та агент військової розвідки виявились 23-річним киянином та родиною Ковалів з Тернопільщини. 

Про це повідомляє “Медуза”. 

Зіновій та Ігор Ковалі, а також Олександр Цилик. Скріншот з відео ФСБ

У спілкуванні з журналістами киянка Мілана Цилик сказала, що почула на опублікованому ФСБ відео зізнання свого сина Олександра. Він перестав виходити на зв’язок у жовтні, коли вирушив у ділову поїздку до Росії, пов’язану з продажем кави. Російські силовики стверджують, що 23-річний Олександр Цілик нібито займався організацією теракту у РФ. 

Жінка розповіла, що Цілика оголосили у розшук в Україні, а невдовзі після зникнення вона звернулась до посольства. 

“Я дзвонила до посольства, і вони запитували (в Росії .– Ред.). Їм сказали, що його затримали. Якось дивно взагалі, вони (російські силовики. – Ред.) за правилами, мали й консулу повідомити, а нічого цього не було”, – говорить Мілана. 

Мати киянина не відкидає, що її сина могли примушувати, аби він обговорив себе: “Я теж бачила відео (показів. – Ред.)  і я бачу, що він читає; бачу, що на нього чинили тиск. Фізичний. У мене одне припущення: знущалися з нього, мучили, вибивали з нього, щоб він узяв на себе якусь гидоту”.

Щодо двох інших затриманих, то Зіновій та Ігор Ковалі – батько та син з Тернопільщини, які нібито приїхали до Росії,  щоб за 10 тисяч доларів “сфотографувати автомобільні мости, залізничні мости, теплоелектростанцію” за завданням СБУ. З відео зізнання чоловіків стає зрозумілим, що у родині всі троє, включно з матір’ю, є агентами СБУ. 

За версією ФСБ, СБУ вийшла на 22-річного Ігоря Коваля і 6 жовтня 2021 року він зустрівся в Тернополі зі своїм вербувальником в одному з міських кафе. Щоб погодитись, обрати собі оперативний псевдонім і “написати розписку про співпрацю із СБУ”, хлопцю вистачило однієї розмови.

Того ж дня, як переконують російські силовики, вдома в Коваля, за його словами, сталася дивна розмова з батьком: той запитав у сина, як пройшла розмова з вербувальником, а потім зізнався, що й сам співпрацює з СБУ під псевдонімом “Бик”. До розмови у якийсь момент доєдналась і мати Ігоря Ірина, яка теж зізналася синові у співпраці зі спецслужбами під псевдонімом “Школа”.

Під час затримання у Зіновія та Ігоря Ковалів ФСБ нібито знайшла зброю, яку, за словами опитаного журналістами експерта, можна купити у будь-якому магазині зброї. 

СБУ твердження про затримання своїх агентів назвала фейком, який слід розглядати виключно через призму гібридної війни, в якій інформаційна пропаганда та розповсюдження неправди мають визначну роль. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter