Затримані в Росії українці є жертвами торговців людьми – МВС

Дата: 13 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

У Міністерстві внутрішніх справ України переконані, що громадяни України, яких в Росії затримали у справі про міжнародний наркосиндикат, є жертвами торговців людьми.

Про це повідомила прес-служба відомства агентству “Інтерфакс-Україна”. Раніше українські правозахисники повідомляли про схему торгівлі людьми, за допомогою якої громадян вербують працювати кур’єром в Росію. Однак, коли вони потрапляють туди, їх примушують торгувати наркотиками. Мешканка Черкащини Катеринa Онупрієнко розповіла про свого сина, який постраждав від такої схеми работорговців.

За даними МЗС України, 1 850 громадян України засудили в Росії з 1 січня 2014 року по 31 жовтня 2016 року за злочин, пов’язаний із незаконним обігом наркотиків.

“Нацполіція і МВС послідовно бореться із організованими групами торговців людьми. На території Російської Федерації перебувають сотні наших громадян, які в різний час стали жертвами торговців людьми… Пропагандисти РФ представляють їх не як жертв незаконного промислу, а саме як учасників організованої злочинної групи”, – розповів співробітник прес-служби. За його словами, у таких випадках дуже складно довести, що мова йде саме про торгівлю людьми. Також Україні буде складно повернути громадян на батьківщину навіть для відбування покарання.

В МВС закликають українців не шукати легких заробітків за кордоном. Правозахисники розробили інструкцію для родин українців, які постраждали від схеми залучення до незаконного обігу наркотиків на території Росії. 

Правозахисники Медійної ініціативи за права людини переконані, що українська влада, попри обмежений вплив на Росію, – відповідальна за захист постраждалих від работоргівлі.

“Зокрема, Національна поліція України, Департамент боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Генеральна прокуратура України зобов’язані, окрім розслідування та затримання вербувальників на території України, встановлювати, хто саме із затриманих та засуджених українців є жертвою торгівлі людьми. Українські відомства мають звертатися до Росії із вимогами розслідувати можливе втягнення наших громадян у схеми, пов’язані із торгівлею людьми, а також із відповідними запитами про міжнародно-правову допомогу, аби допитати цих людей як потерпілих, і в подальшому дотримуватися лінії того, що ці громадяни України є жертви торгівлі людьми і мають бути звільнені російською стороною з-під варти згідно з міжнародними документами”, – йдеться у заяві Медійної ініціативи за права людини. 

Нагадаємо, увечері 10 лютого МВС Росії заявило, що зупинило роботу масштабного міжнародного наркосиндикату “ХимПром”

Російські правоохоронці заарештували у цій справі 67 людей і з них 47 громадян України. Російське відомство стверджує, що в Києві знаходяться вербувальні пункти, а в українських ЗМІ розміщувалися оголошення з пропозицією високооплачуваної роботи кур’єрів в Росії.

МЗС України очікує від Росії підтвердження інформації про затримання українців у цій справі.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter