Затримані у суді активісти заявляють про катування (оновлено)

Дата: 14 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

До активістів, затриманих сьогодні через спробу зірвати засідання у Вищому господарському суді, більше години не пускали адвокатів.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, близько 20:00 з Печерського райвідділу у Києві відпустили 10 активістів. У райвідділі лишилися четверо – Анатолій Лящук, Дмитро Омельчук, Юлія Подвалюк та Роман Жоров. У Юлії Подвалюк лишається вдома 4-річна хвора дитина.

Адвокат Віра Михайленко прибула до райвідділу о 22 годині, але впустили її до затриманих лише о 23:05, разом з адвокатом безоплатної правової допомоги. Незважаючи на те, що згідно з законодавством правоохоронці повинні одразу після затримання викликати безоплатного адвоката, це було зроблено лише після прибуття платного захисника. Адвокатів пустили лише після того, як активісти почали погрожувати, що будуть вриватися до райвідділу.

До затриманих у райвідділ прибуло три бригади швидкої допомоги, бо двом із затриманих – жінці та чоловікові 50-річного віку – стало зле, чоловік навіть знепритомнів.

Правоохоронці інкримінують затриманим статтю 296 КК України (хуліганство). 

Юрист Юрій Нікульніков розповів, що засідання суду було призначене на 12:00, але він прийшов трохи раніше, і вже тоді побачив у тамбурі зали суду 30-40 людей в камуфляжній формі, і ці люди, за його словами, спеціально чекали криворізьких активістів, щоб не пустити їх до зали.

Вони просто заблокували вхід і нікому не дали туди зайти. Підстав не було ніяких. Вони просто мовчали. Потім ще підійшло підкріплення в камуфляжі, в касках, вони зробили кордон, через яких перейти було неможливо“, – говорить Нікульніков.

Приблизно за годину представник суду вийшов та сказав, що до зали можуть зайти 10 людей. Коли активісти зайшли, то побачили, що зала вже більш ніж наполовину заповнена людьми, розповідає юрист. Він припускає, що це були працівники суду.

Координатор активістів, голова ГО “Спілка громадян Криворіжжя” Владислав Штефан заявляє про катування затриманих, та зазначає, що в них відбирають засоби зв’язку.

Активісти викликали міліцію по 102, повідомивши про катування, але правоохоронці не приїжджають на виклик вже півгодини. Міліція свої дії наразі не коментує.

Біля будівлі перебувають близько 16 активістів, що прийшли підтримати товаришів після їх затримання у суді. 

Близько 23:40 до райвідділу прибули два адвокати безоплатної правової допомоги. Вони не повідомили, о котрій годині їх викликали.

Близько 23:50 Владислав Штефан втретє викликав опергруппу, йому сказали чекати на її прибуття.

Близько 00:30 адвокат активіста Романа Жорова Роман Гайдай вийшов з райвідділу та повідомив, що затриманий почувається нормально, заявляти про катування не збирається. Слідів побиття адвокат не побачив. 

О 4:00 адвокат Віра Михайленко вийшла з райвідділку і повідомила про численні процесуальні порушення під  час затримання криворіжських активістів. 

В процесуальних документах взагалі не зазначено, що їм інкримінують, в зв’язку з чим вони затримані, тобто такі загальні формальні фрази. Але в непроцесуальній бесіді з’ясувалося, що всім чотирьом інкримінують частину 3 статті 296 Кримінального кодексу“, – розповіла вона.

За її словами, активісти перебувають в райвідділі з 14 години, і протягом цього часу їх переводять з одного приміщення в інше, нічого не пояснюючи щодо їх прав, та не відразу допустили до них адвокатів.

Нагадаємо, 14 активістів затримали вдень 14 квітня під час судового засідання у Вищому господарському суді в Києві. Активісти прийшли під будівлю суду, де розглядалася справа про ціну на оренду землі у Кривому Розі – підприємці подали до суду на мера міста та вимагали повернути попередню ціну. Як розповів юрист Юрій Нікульніков, нормативна грошова оцінка земельної ділянки, визначена рішенням Криворізької міської ради, постановою апеляційного суду у 2011 році визнана нечинною. Але у 2013 році це рішення стало чинним, бо ухвалою цього ж суду було дано роз’яснення, яким скасовано нечинність рішення, і воно мало діяти до січня 2014 року. У новій ухвалі  від 31 жовтня 2014 року містилося зовсім протилежне роз’яснення. Через це юрист вважає рішення міськради замовним. Сьогодні розглядалася касаційна скарга, і її було відхилено.

Активістів не пускали до зали суду, при спробі прорватися у штовханині було зламано двері. Згодом активістів, яких все ж впустили до зали, було затримано, бо, за словами правоохоронців, ті намагалися зірвати судове засідання та порушували громадський порядок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter