Засуджений у РФ студент із Замбії загинув на війні в Україні, МЗС вимагає пояснень

Дата: 15 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ Замбії просить пояснити, як один з її громадян, який перебував у московській в’язниці, міг загинути на війні проти України.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву міністра закордонних справ Замбії Стенлі Какубо.

Фото з відкритих джерел

За словами очільника МЗС, 23-річний Натан Ніренда навчався в Москві, вивчав ядерну інженерію. Однак у 2020 році був засуджений за нібито незаконний обіг наркотиками до дев’яти з половиною років позбавлення волі. Хлопець підробляв курʼєром, і хтось передав посилку з наркотичними речовинами, але поліція не змогла встановити особу того, хто це зробив.

Натан загинув на війні в Україні 22 вересня. Дипломатів проінформували про смерть лише 9 листопада.

“З огляду на цей дуже сумний розвиток подій уряд Замбії звернувся до російської влади з проханням терміново надати інформацію про обставини, за яких громадянин Замбії, що відбуває тюремне ув’язнення в Москві, міг бути завербований для участі в бойових діях в Україні й згодом втратити життя”, – заявив Стенлі Какубо.

За його словами, подальші подробиці будуть представлені після вивчення офіційного повідомлення від російської влади щодо обставин загибелі замбійця. 

Відомо, що тіло хлопця перевезли до прикордонного російського міста Ростов в очікуванні репатріації в Замбію. 

Батько Ніренда розповів, що він отримав повідомлення від невідомої людини з Росії, у якому йдеться, що їхній син залишив заповіт і, щоб його отримати, слід їхати до Росії. 

Родина планує поїхати туди, щоб упізнати тіло.

Нагадаємо, що із середини літа на війну з Україною відправили щонайменше 15 130 ув’язнених. Згідно з даними правозахисників, вербування проводили співробітники ПВК “Вагнер” та міністерства оборони РФ.

Найвідоміші випадки звільнення увʼязнених для участі у війні відбувалися в Ростовській та Брянській областях, а також у республіці Мордовія. Відомо, що вербувальники побували в колоніях центральної Росії та на Уралі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter