Засуджений до довічного за збиття МН-17 Ігор Гіркін отримав 4 роки колонії у Росії за “заклики до екстремізму”

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Російський терорист Ігор Гіркін, засуджений нідерландським судом до довічного позбавлення волі за збиття літака MH-17, отримав 4 роки у російській колонії за “заклики до екстремізму”. 

Про це повідомляє “Медіазона”. 

Фото: “Медіазона”

Російський суд додатково на 3 роки заборонив Гіркіну адмініструвати інтернет-ресурси.

Журналісти звертають увагу, що стаття, за якою засудили терориста, належить до категорії середньої тяжкості з покаранням не більше п’яти років позбавлення волі. За перше півріччя 2023-го лише кожен шостий засуджений у Росії за нею отримав реальний термін (14 вироків із 84), найчастіше обвинуваченим дають умовний строк чи інше покарання без позбавлення волі.

Гіркіна, який зізнавався, що “спусковий гачок війни” в Україні “натиснув він”, російські силовики затримали торік після того, як він критикував чинну владу, зокрема прямо Путіна. Він радив диктатору мовчати, щоб не ганьбитись, а разом з іншими терористами заснував “Клуб розсерджених патріотів”, члени якого вимагають активніше вбивати українців. 

Під час суду адвокати Гіркіна розповіли, що причиною переслідування стали публікації терориста у мережі, які читав неназваний кримчанин і обурився. Цікаво, що Гіркін у Криму у 2014-му очолював диверсійний загін та активноі Також Гіркін організовував збір кримських депутатів для призначення так званого референдуму й командував штурмом фотограмметричного центру в Сімферополі. брав учать в окупації півострова. 

Нагадаємо, що Гіркін став відомим в Україні як керівник захоплення Слов’янська на Донеччині, що стало ескалацією конфлікту на Донбасі у 2014 році. Від його рішень тоді залежало, чи затримуватимуть когось, а на певному етапі окупації він запровадив у місті “воєнний стан” і “військовий трибунал”, який ухвалював вироки про страти.

Правозахисники до початку повномасштабного вторгнення росіян збирали  інформацію про порушення прав людини та міжнародного права в цей період. Ще кілька років тому на околиці міста знаходили тіла жертв часу окупації 2014-го. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter