Засудженому в Криму бранцю Кремля Геннадію Лимешку погіршили умови утримання. Його перевели в одиночну камеру – родичі

Дата: 01 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Незаконно засудженого в тимчасово окупованому Криму українця Геннадія Лимешка з початку жовтня тримають в одиночній камері виправної колонії №6 Ставропольського краю РФ. Туди його перевели після десятиденного утримання в штрафному ізоляторі.

Про це інформує Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

Згідно з повідомленням, російські тюремники вжили заходів стосовно бранця Кремля через те, що він нібито підбурював громадян РФ воювати на боці України. Деталі та докази цього звинувачення досі невідомі.

“Востаннє Геннадій телефонував мені два тижні тому і повідомив, що його переводять з і так важких умов утримання в одиночну камеру. На його запитання, з якої причини він має перебувати в одиночній камері, йому відповіли: “Як потрапиш туди – дізнаєшся”, – розповіла дружина політв’язня Ірина Лимешко.

Правозахисна організація вказує, що до політв’язня приходили представники ФСБ та опитували українця щодо його зв’язків з СБУ.
 
Правозахисники вказують, що термін ув’язнення Геннадія спливає 2025 року. Вони вважають, що обвинувачення можуть бути пов’язані з бажанням залякати Лимешка та відкрити проти нього нову кримінальну справу, у такий спосіб відстрочивши його повернення додому.
 
За даними правозахисників, наразі паспорт бранця прострочений, адже, перебуваючи в ув’язненні, він не міг вклеїти в документ нову фотографію. Родина Геннадія сподівається, що до цього часу війна закінчиться перемогою України, адже повернення з РФ навіть після повного відбування покарання є вкрай складним. 

Нагадаємо, Геннадій Лимешко народився в селищі Сахновщина Харківської області. Там же закінчив школу, після якої вступив до Харківського національного технічного університету сільського господарства.

Із 2015 до 2017 року служив спочатку в добровольчому батальйоні, а згодом – за контрактом у складі Збройних сил України.

15 серпня 2017 року ФСБ заявила про затримання в тимчасово окупованому Криму чоловіка, якого вона звинуватила в нібито підготовці диверсій на півострові. Російська спецслужба стверджувала, що Лимешко начебто за наказом СБУ планував підрив ліній електропередач Судак – Новий Світ, підпал лісу в районі Судак – Алушта та об’єкта комунального господарства в районі селища Рибаче. Під час затримання російські силовики нібито знайшли в чоловіка дві тротилові шашки, гранату, місткості з горючою сумішшю, порохом та фотоапарат.

Геннадій Лимешко

Незаконний “Судацький міський суд” 10 травня 2018 року визнав Лимешка винним і призначив покарання у вигляді восьми років позбавлення волі за “незаконне придбання, зберігання і носіння вибухових речовин”.

Як повідомила в коментарі ІСТV Ірина Лимешко, її чоловік поїхав до Криму на роботу, оскільки родині потрібні були гроші на лікування доньки.

ФСБ оприлюднила відео затримання й допиту українця. На змонтованих шматках відео він назвав себе Геннадієм Лимешком 1992 року народження і зізнався в тому, що нібито готував диверсії на території Криму. Мати політв’язня переконана, що її син дав ФСБ свідчення під тиском і тортурами.

У Міноборони України повідомляли, що в Криму затримано та оголошено ФСБ Росії “агентом СБУ” громадянина України. У СБУ назвали “черговою провокацією” повідомлення ФСБ Росії про затримання українського “агента”.

За словами його дружини, після тортур з боку ФСБ Геннадію так і не надали належної медичної допомоги. У чоловіка –  проблеми із суглобами та зубами після того, як його сильно били та пропускали через усе тіло струм. Чоловіка утримували в нелюдських умовах у російській колонії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter