Засуджених у Росії Афанасьєва та Солошенка перевели у московське СІЗО

Дата: 12 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Засуджених у Росії українців Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка перевели у СІЗО “Лефортово” у Москві.

Пор це повідомляє “Открытая Россия”.

Сказано, що засуджених перевели у столицю ще 2 травня. Афанасьєв прилетів до Москви на літаку із Сиктивкара, а Солошенко – приїхав на поїзді з Нижнього Новгорода. Досі ніхто не пояснив їм, чому вони знову опинилися у СІЗО.

Геннадій Афанасьєв

“30 квітня мене вивезли з колонії, де я сидів в ЄПКТ (єдине приміщення камерного типу – ред.). Два дні я просидів в підвалі СІЗО в Сиктивкарі без матраца і білизни, без їжі. Посадили в літак і привезли сюди, в “Лефортово”, – розповів Афанасьєв.

Саме в цьому СІЗО, за словами Афанасьєва, на нього тиснули правоохоронці. Він боїться, що знову зазнає катувань. Наразі українець стикнувся зі знущаннями під час медогляду: його роздягали та знімали на відеокамеру.

Юрій Солошенко

“Я був у церкві в колонії Нижнього Новгорода, коли мене покликали “з речами”. Їхав на поїзді в “столипінському вагоні”, але в окремому купе, як ВІП-в’язень. Приїхав 2 травня вранці в Москву і відразу зрозумів, що мене везуть в “Лефортово”. З якою метою? Не знаю. Ходив до мене начальник СІЗО. Я запитав, його, чи знає він, чому я тут. Він відповів, що так треба”, – розповів Юрій Солошенко. 

В’язні вже заповнили папери для можливої екстрадиції до України, тому переведення до Москви може означати початок процедури. Їх також могли перевезти до столиці для етапування в інші колонії. 

Геннадій Афанасьєв є одним із фігурнатів справи “кримських терористів” (разом з Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та Олексієм Чирнієм). Він визнав свою провину та був засуджений до 7 років колонії, однак на процесі Сенцова та Кольченка заявив, що дав свідчення під тиском. Правозахисний центр “Меморіал” вважає його політичним в’язнем, а Amnesty International – в’язнем сумління.

У жовтні минулого року Мосміськсуд засудив пенсіонера з Полтави Юрія Солошенка до шести років суворого режиму, визнавши його винним у шпигунстві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter