Засуджених примушують платити за харчування, одяг та білизну

Дата: 31 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Державна пенітенціарна служба не виконує норму, що скасовує оплату засудженими харчування, одягу та білизни. Також відтерміновано дію змін до законодавства щодо користування інтернетом та права на тривалі побачення для довічно ув’язнених.

Як зазначають правозахисники “Донецького меморіалу” у щорічній доповіді “Дотримання прав ув’язнених в Україні – 2014”, у квітні 2014 року Верховна Рада внесла до Кримінально-виконавчого кодексу понад сотню змін, які помітно гуманізують умови відбування покарання. З травня по жовтень 2014 року новим правом оформити пенсії скористались 170 засуджених. 

Проте Державна пенітенціарна служба не стала виконувати змінену норму ст. 121 КВК, що скасовує оплату засудженими харчування, одягу, взуття та білизни, посилаючись на Постанову Кабміну 2013 року про оплату харчування засудженими. Фахівці служби вважають, що ця постанова може змінювати норму Кримінально-виконавчого кодексу 2014 року, а харчування, одяг та взуття вважають “послугами”.

Також Міністерство юстиції у грудні 2014 року зареєструвало нову редакцію Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. В них міститься твердження, що вартість харчування із заробітку засуджених вираховується щомісяця з дня перебування їх в установах виконання покарань.

Але це не відповідає змісту ст. 121 КВК. І морально, і психологічно неприпустимо, щоб людина, яка працює, оплачувала харчування та одяг, тоді як інша людина, яка не працює – цього не сплачувала. Такий підхід породжує соціальну безвідповідальність, утриманство, стимулює бажання жити не за свій кошт“, – зазначають правозахисники.

Разом з тим влітку 2014 року був підготовлений новий законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та прав засуджених”, яким пропонується повернення до старого варіанту ст. 121 КВК, а також відтермінування дії положень КВК, які передбачають користування інтернетом та отримання засудженими до довічного позбавлення волі тривалих побачень.

Нагадаємо, донецькі правозахисники виявили, що в установах виконання покарань нове медичне медобладнання не завжди можна використовувати через брак відповідних приміщень. У лікарні Донецької ВК-124 багато років не працює вантажний ліфт, і тяжкохворих переносять сходами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter