Засуджені Житомирської колонії скаржаться на харчування і побутові умови

Дата: 03 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

У колонії не створено належних санітарно-гігієнічних та побутових умов. Новий цифровий рентгенологічний апарат неможливо використовувати через жахливий стан рентген-кабінету.

Як повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, моніторингова група національного превентивного механізму відвідала Житомирську виправну колонію.

Під час візиту працівники Секретаріату Уповноваженого спільно з представниками ВГО “Асоціація незалежних моніторів” та ГО “Перспектива” вивчали стан дотримання прав людини у діяльності Житомирської виправної колонії №4 Управління ДПтСУ в Житомирській області. Монітори особисто спілкувалися із засудженими щодо дотримання правових норм персоналом закладу та безперешкодно оглянули дисциплінарні, житлові та побутові приміщення.

Попри проведення вибіркових поточних ремонтів у колонії, житлові приміщення гуртожитків потребують модернізації та реконструкції. В установі для засуджених, які тримаються в дисциплінарному ізоляторі, приміщеннях камерного типу, секторі максимального рівня безпеки та дільниці посиленого контролю не створені належні санітарно-гігієнічні та комунально-побутові умови, які в окремих випадках суперечать вимогам законодавства. В окремих камерах брудно, стіни покриті пліснявою, наявний інвентар перебуває в незадовільному технічному стані,  недостатні вентиляція та природне освітлення. Обладнання санвузлів не забезпечує зручності та принижує гідність людини“, – йдеться у повідомленні. 

Засуджені скаржилися, що з ними не проводять роз’яснювальну роботу, зокрема з правових питань та застосування заохочувальних норм. Також скаржилися на необґрунтоване накладення дисциплінарних стягнень. В установі не організовано психологічну допомогу засудженим, були обгрунтовані скарги на низьку якість їжі.

Новий цифровий рентгенологічний апарат, який було виділено медичній частині, немає можливості використовувати, бо приміщення рентген-кабінету у жахливому стані: там дуже висока вологість та низька температура взимку, що призведе до швидкого псування дорогого обладнання. Через недостатнє фінансування не вистачає рентгенівської плівки особам, що перехворіли на туберкульоз, протягом року не проводився рентген-контроль (при нормі – двічі на рік).

За результатами моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде направлено звіт із переліком недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення, а також поінформовано Генпрокуратуру України.

Нагадаємо, правозахисники “Донецького меморіалу” у щорічній доповіді “Дотримання прав ув’язнених в Україні – 2014” повідомляли, що в установах виконання покарань нове медобладнання не завжди можна використовувати через брак відповідних приміщень. У лікарні Донецької ВК-124 багато років не працює вантажний ліфт, і тяжкохворих переносять сходами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter