Засуджені зможуть скаржитися на неналежне поводження в місцях несвободи онлайн

Дата: 13 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції України запускає сервіс “Онлайн-скарга для засуджених”. У межах пілотного проєкту ініціативу запровадили в державній установі “Київський слідчий ізолятор”.

Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська, йдеться на сайті пресслужби міністерства. 

“За допомогою спеціальної інформаційно-комунікаційної системи ми хочемо надати особам, узятим під варту, та засудженим можливість подавати конфіденційні онлайн-скарги на неналежне поводження чи умови тримання”, – зазначив міністр.

У повідомленні додають, що порядок користування засудженими інтернетом має бути обмеженим та контрольованим, тому для роботи сервісу необхідні спеціальні технічні пристрої з відповідним програмним забезпеченням. 

Також, пише пресслужба міністерства, визначено вимоги до електронних звернень:

“Має бути зазначена електронна поштова адреса, на яку заявнику нададуть відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Крім того, у зверненні зазначаються прізвище, ім’я, по батькові, місце відбування покарання та викладається суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги”. 

Як зауважив Мальсюка, скарги надходитимуть до Національного превентивного механізму, прокуратури та інших органів. 

Водночас навала скарг може паралізувати роботу механізму. На цьому наголошує Маргарита Тарасова, членкиня Координаційної ради з питань реалізації НПМ при Уповноваженій Верховної Ради з прав людини України:   

“Такий сервіс виглядає привабливо. Добре, що міністерство визнає проблему катувань у пенітенціарній системі. Однак мені відомо, що ініціатива не погоджена з Омбудсманом, при якій функціонує НПМ. У минулі роки навала скарг сильно паралізувала роботу органу. У 2018 році до Омбудсмана надійшло понад 25 тисяч звернень, а з появою цієї системи – може бути ще більше”. 

Тарасова додає, що більшість ув’язнених навіть під час моніторингових візитів НПМ скаржаться не на жорстоке поводження, а на процесуальні недоліки в їхніх справах або умови утримання.

“І ці проблеми не має вирішувати НПМ. На системні проблеми в колоніях має насамперед реагувати саме міністерство, а скарги на катування – приймати Державне бюро розслідувань. Тобто скарга до Уповноваженого не повинна заміняти повноцінного розслідування та власної домашньої роботи міністерства з недопущення таких випадків”, підсумовує експертка.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter