“Заступника міністра інформації “ДНР” судитимуть за участь у терористичній організації та пропаганду комуністичного режиму

Дата: 14 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора слідчі скерували до суду обвинувальний акт стосовно так званого “заступника міністра інформації “ДНР”. Його звинувачують у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участь у діяльності терористичної організації, а також поширенні комуністичної символіки та пропаганді комуністичного режиму.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу Генерального прокурора.

Фото: з відкритих джерел

За даними слідства, у 2014-2015 роках обвинувачений, обіймаючи посаду так званого “заступника міністра інформації “ДНР”, відповідав за організацію агітаційної роботи серед населення, схиляння до участі у терористичній організації і підтримки її діяльності, пропаганду ідей “руського міру”, налагодження взаємодії з місцевими та закордонними засобами масової інформації з метою їх використання для агітації, висвітлення діяльності терористичної організації “ДНР”, дискредитації діяльності органів державної влади України та осіб, задіяних у ході проведення антитерористичної операції“, – йдеться у повідомленні.

У підвальних приміщеннях захопленої бойовиками будівлі Управління СБУ в Донецькій області обвинувачений неодноразово змушував полонених українських військовослужбовців на запитання російських журналістів повідомляти неправдиву інформацію про нібито умисні артилерійські обстріли Збройними силами України житлових будинків та про належні умови утримання у полоні. За відмову у дачі подібних “інтерв’ю” бойовики катували військовополонених.

Окрім того, у спеціально створеному телеграм-каналі правопорушник здійснював пропаганду комуністичного тоталітарного режиму, поширюючи при цьому заборонену символіку.

Його дії були кваліфіковані як посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, участь у діяльності терористичної організації, а також поширення комуністичної символіки та пропаганди комуністичного режиму (ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 436-1 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося Головним слідчим управлінням Служби безпеки України.

Нагадаємо, на Донеччині правоохоронці оголосили заочну підозру в участі у терористичній організації та незаконному воєнізованому формуванні, жорстокому поводженні з цивільним населенням і трудовій експлуатації полонених конвоїру в’язниці бойовиків “Ізоляція”. 

Слідчі встановили, що 36-річний чоловік на початку 2017 року з корисливих мотивів вступив на службу до так званого “міністерства держбезпеки ДНР”, що контролюється Росією. Найманця призначили на посаду конвоїра-охоронця в’язниці, яку бойовики облаштували на території заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку. 

Незаконні в’язниці бойовики облаштовують і на непідконтрольній уряду території Луганської області. Нещодавно правозахисники детально розповіли про щонайменше п’ять таких місць та назвали імена причетних до тортур бойовиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter