Конвоїра “Ізоляції” підозрюють у катуваннях і торгівлі людьми

Дата: 04 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

На Донеччині правоохоронці оголосили заочну підозру в участі у терористичній організації та незаконному воєнізованому формуванні, жорстокому поводженні з цивільним населенням і трудовій експлуатації полонених конвоїру в’язниці бойовиків “Ізоляція”. 

Про це повідомили у Нацполіції. 

Фотографія однієї з кімнат в “Ізоляції”. Світлини потрапили в мережу на початку цього року. Фото: телеграм-канал “Донецький тракторист”

Слідчі встановили, що 36-річний чоловік на початку 2017 року з корисливих мотивів вступив на службу до так званого “міністерства держбезпеки ДНР”, що контролюється Росією. Найманця призначили на посаду конвоїра-охоронця в’язниці, яку бойовики облаштували на території заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку. 

Докази, які здобули поліцейські, підтвердили, що він незаконно утримував у камерах місцевих мешканців, яких позбавляли волі за їхню проукраїнську позицію. Чоловік застосовував до бранців фізичні та психологічні тортури, а також примушував їх до важкої праці. 

Підозру йому оголосили загалом за чотирма статтями. Згідно з чинним законодавством, конвоїра можуть засудити заочно та після затримання одразу помістити до в’язниці. Як наголосили у Нацполіції, про заочну підозру у порушенні законів та звичаїв війни на території “Ізоляції” вже встигли повідомити 17 особам. 

Світлини з вікна однієї з кімнат “Ізоляції”. Фото: телеграм-канал “Донецький тракторист”

Навесні поточного року до суду передали справу одного з охоронців “Ізоляції” на ім’я Євген Бражніков. Чоловіка обміняли у бойовиків 2019 року, однак згодом його впізнали колишні полонені. 

Нагадаємо, перші свідчення про тримання людей у секретній в’язниці так званого “міністерства державної безпеки ДНР” з’явились 2014 року після захоплення заводу Романом Лягіним та Станіславом Слепньовим. В “Ізоляцію” потрапляють люди, яких викрадали посеред вулиці. В’язнів позбавляють будь-яких прав, не надають медичної допомоги та можливості контактувати з рідними або адвокатами. 

Незаконні в’язниці бойовики облаштовують і на непідконтрольній уряду території Луганської області. Нещодавно правозахисники детально розповіли про щонайменше п’ять таких місць та назвали імена причетних до тортур бойовиків. 

Фотографія обкладинки: телеграм-канал “Донецкий тракторист”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter