Заступник міністра юстиції вжив расистське висловлювання в дописі на фейсбук-сторінці

Дата: 20 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Заступник міністра юстиції Віталій Василик, який, зокрема, координує діяльність Управління пенітенціарних інспекцій, супроводив свій допис на офіційній сторінці в мережі “Фейсбук” расистським анекдотом.

Так, 13 лютого Василик зробив допис про те, що у в’язницях та колоніях потрібно встановити “глушилки” для мобільного зв’язку через те, що деякі в’язні використовують мобільні телефони для шахрайства, вимагання та злочинів на онлайн-платформах.

Василик також приділив особливу увагу способу, у який в’язні проносять до в’язниць несанкціоновані засоби зв’язку.

“А саме наш комунікабельний засуджений А, не жаліючи себе та використовуючи контрацептив, увів собі в пряму кишку мобільний телефончик і намагався пронести його в колонію”, – написав заступник міністра.

У цьому контексті він розповів анекдот про те, що “темношкірого ув’язненого, який проносив у собі наркотичні речовини білого кольору, друзі називали Баунті”.

“А як назвати наших анал-ітиків?” – питає Василик в аудиторії.

Свій допис він проілюстрував картинкою з кульками шоколадного морозива.

Водночас правозахисник, керівник Групи моніторингу прав національних меншин В’ячеслав Ліхачов називає висловлювання чиновника расистським.

“Практично будь-який “жарт” про колір шкіри, що базується на порівнянні з кольором продукту харчування (шоколад тощо), відгонить расизмом та є принизливим. Але в цьому випадку анекдот до того ж створює стійку асоціацію: “темношкірий – злочинець-в’язень-наркоман-наркоторговець”. І це, без сумніву, є прикладом мови ворожнечі”, – пояснює Ліхачов у коментарі виданню ZMINA.

Тим часом координаторка проєктів Центру прав людини ZMINA Маргарита Тарасова звернула увагу на те, що чиновник у своєму дописі намагається пояснити скарги в’язнів на катування тим, що вони самі дістають пошкодження під час спроб пронести у в’язницю телефони.

“Чи може людина А, застосовуючи спосіб, описаний вище, пошкодити м’які тканини зони анального отвору, а потім, під час спілкування з правозахисними організаціями, видавати їх (ці пошкодження) за знущання з боку адміністрації?” – пише Василик.

Маргарита Тарасова вважає такі заяви цинічними і неприйнятними для чиновника.

“Цей допис абсолютно недоречний для посадової особи, особливо для заступника міністра юстиції. На фоні останніх подій в Олексіївській колонії, Кропивницькому СІЗО такий натяк на те, що ув’язнені жаліються на катування після того, як самі собі завдали тілесних ушкоджень, виглядає просто цинічно. Жарт про темношкірих ув’язнених у виконанні чиновника такого рівня – це взагалі дикість. Хочеться тільки нагадати, що расистські жарти не перестають бути расистським навіть після заміни оригінальної нетолерантної лексики на коректну”, – каже Тарасова.

Як відомо, на початку року Офіс генерального прокурора зареєстрував три кримінальних провадження за фактами катування в’язнів в Олексіївській виправній колонії №25 у Харкові. Люди розповідали, що в установі їх били по різних частинах тіла, прив’язували скотчем до ліжка, душили за допомогою пакета на голові, робили “розтяжку” та катували електричним струмом. Деяких в’язнів у колонії ґвалтували, через що декілька чоловіків навіть намагалися вчинити самогубство. 

Згодом стало відомо, що адміністрація колонії вибиває з в’язнів, які скаржилися на катування правозахисникам та в ДБР, відмови від заяв.

ZMINA докладно розповідала про те, що відбувається в колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter