Зеленський своїм указом помилував політв’язня Литвинова

Дата: 12 Липня 2019
A+ A- Підписатися

До Диканівської виправної колонії скерували наказ про помилування Сергія Литвинова, українського політв’язня, засудженого в Росії, якого журналісти знайшли в колонії Харкова. Відповідний указ про помилування від 11 липня 2019 року видав президент України Володимир Зеленський.  

Про це на свої сторінці у фейсбуку повідомив Сергій Пєтухов, заступник міністра юстиції України, який відповідає за екстрадицію. 

“Підписав наказ про негайне звільнення Сергія Литвинова з Диканівської виправної колонії”, – йдеться в дописі. 

Сергій Литвинов – уродженець села Комишне Луганської області. Його затримали російські силовики під час лікування в Ростові-на-Дону ще у 2014 році. Литвинова звинуватили в тому, що він у складі українського батальйону “Дніпро-1” “убивав мирних мешканців у селах Луганщини”, та просили для нього 25 років в’язниці. Адвокат політв’язня зміг домогтися зміни статті, адже люди, яких нібито вбивав у складі батальйону Литвинов, ніколи не існували. Згодом виявилось, що й батальйон “Дніпро-1” ніколи не воював у Луганській області. 

Під час судового розгляду чоловік розповідав про тортури з боку російських силовиків, а в червні 2016-го, як зазначають журналісти Громадського, Литвинов навіть передав через адвоката заяву з вимогою від Росії офіційних вибачень за незаконне кримінальне переслідування. І Генпрокуратура РФ вибачилася перед засудженим українцем.

До колонії в Харкові українець, як він сам розповів, потрапив п’ять місяців тому: 

Я сам не розумію, що тут роблю, мене депортували на батьківщину з Магадана. У Магадані в суді мені сказали, що Україна погодилась, аби я відбував термін удома, але Україна не могла такого сказати. Привезли мене в Старобільськ у СІЗО, засідання Біловодський суд (районний суд у луганській області. – Ред.) проводив без мене, і суд уже мене відправив сюди у виправну колонію“. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter