Засновник проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко отримав повістку в прокуратуру за спробу допомогти фермерці відновити зруйноване господарство

Дата: 07 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Український журналіст, письменник, мандрівник та засновник проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко отримав повістку в Харківську окружну прокуратуру за спробу допомогти фермерці Любові Злобіній із села Мала Рогань, що на Харківщині, відновити зруйноване обстрілами господарство.

 Про це журналіст Богдан Логвиненко повідомив на своїй сторінці у фейсбуку.

Богдан Логвиненко додав, що аналогічну повістку отримала також журналістка та режисерка проєкту Ukraїner Каріна Пілюгіна.

“Як видно з повістки, нічого незрозуміло, але провадження відкрито, це насправді вся інформація, яка в нас є”, – говорить Богдан Логвиненко

Харківська прокуратура викликає журналістів у зв’язку з розслідуванням провадження за статтею 201-2 ч. 2  ККУ (“Продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном, з метою отримання прибутку”).

В одній із серій “Деокупації” (серіал про села і міста, які були тимчасово окуповані внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. – Ред.) ми розповіли історію фермерки Любові зі слобожанського села Мала Рогань Харківської області. Її господарство зазнало значних втрат через російські обстріли. Ми зголосилися на прохання фермерки допомогти й завдяки небайдужим людям зібрали майже всю необхідну суму для відновлення господарства. Уже тривала підготовка до будівельних робіт, але несподівано на початку жовтня нам почали дзвонити пані Любов та її подруга з погрозами. Погрожували заявами до поліції, кіберполіції, прокуратури тощо та вимагали віддати гроші вже. Наші прохання відкликати всі звинувачення й повернутися до попереднього плану дій пані Любов з подругою відхилили”, – говорить журналіст Богдан Логвиненко.

Журналіст зазначає, що фермерка хотіла отримати від проєкту готівку або ж гроші на картку і, коли цього не відбулося, перейшла до погроз.

“Ми не могли перерахувати гроші на картку, бо взяли на себе відповідальність перед спільнотою за цю історію. Тож ми вирішили гроші повернути всім, хто донатив. Технічно це було неможливо зробити автоматично в монобанку, тож ми вирішили повернути вручну всім, хто зголоситься, а решту – віддати фонду компетентної допомоги ЗСУ “Повернись живим”, – пояснює Богдан Логвиненко. 

Команда Ukraїner зібрала майже 2 млн грн для відновлення ферми. Частину коштів перерахувала грошодавцям, а 1,818 млн гривень перерахувала фонду компетентної допомоги ЗСУ “Повернись живим”. 

Нині журналісти планують публічно висвітлювати процес. За їхніми словами, якщо спершу були спроби згладити ситуацію і не підозрювати фермерку в спробах заволодіти грошима донейторів, що робили пожертви на відбудову, а не особисто їй, то зараз, коли ці гроші на 99% (за винятком тих, хто вирішив повернути свій внесок) передано на підтримку ЗСУ, складається враження, що наміри фермерки були недоброчесними від самого початку.

“Тож, імовірно, це плюс, що спрацювали такі захисні важелі, шкода тільки, що прокуратура займатиметься завідомо безперспективною справою замість того, щоб шукати реальних злочинців, але ми пройдемо цей процес гідно й інформуватимемо в разі тиску чи неправомірних дій прокурорів, слідства чи суду”, – додає журналіст.

Нагадаємо, під час окупації села Мала Рогань на Харківщині російські окупаційні війська обстріляли ферму Любові Злобіної. Тоді загинуло 142 тварини, серед яких були корови, свині та барани.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter