В Україні запустили чат-бот, який допомогатиме отримати паспорт

Дата: 16 Липня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні створили чат-бот, який може допомогти людині, що проживає без паспорта, визначити алгоритм дій оформлення ідентифікаційного документа. 

Як повідомили в Офісі Ради Європи, бот створений у співпраці з Державною міграційною службою, Міністерством юстиції за підтримки Ради Європи.

Чат-бот, який називається ID помічник і працює в інтерактивному режимі у Viber, після анкетування допомагає визначити алгоритм дій, що необхідні для документування.

Наразі завантажити чат-бот можна за QR-кодом.

За різними оцінками, в Україні проживає від 20 до 50 тисяч людей, які досі не мають паспортного документа або проживають з паспортами СРСР, що давно втратили чинність. Найбільше, як зазначають експерти, проблема стосується ромських громад, оскільки з різних причин вони стикаються з перешкодами в доступі до оформлення навіть первинних документів, таких як свідоцтво про народження.

“Найскладнішим для людини, яка проживає без паспорта, є визначити перелік та послідовність дій, що мають сприяти отриманню паспортного документа. Часто для документування дорослої людини доводиться спершу проходити весь шлях з документування її батьків”, – розповіли вони. 

Як відомо, людина без паспорта не має можливості користуватися базовими конституційними правами на освіту, охорону здоров’я, працю, безпеку тощо, не може легально працевлаштуватися та забезпечувати свою сім’ю, допомагати рідним. Окрім того, діти, які народжуються в батьків, що проживають без документів, перебувають під ризиком безгромадянства.

Нагадаємо, що лише в червні поточного року в Україні врегулювали статус осіб без громадянства. Україна приєдналася до двох конвенцій ООН щодо безгромадянства у 2013 році, однак нормативно-правова база з цього питання не була погоджена з їхніми положеннями. За даними ООН, в Україні проживає понад 33 тисячі осіб без громадянства або осіб з невизначеним громадянством. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter