Запровадили нові правила для військових рапортів: тепер їх не можуть відмовитися приймати через помилки

Дата: 14 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Запровадили нові правила для подання та розгляду рапортів для військових Міноборони, ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту. 

Про це розповіли в Міноборони. 

Ілюстраційне зображення. Фото: neweasterneurope.eu

Рапорт є основним інструментом, щоб повідомити про порушене право у війську, але через відсутність єдиного шаблону їх могли відмовляти реєструвати, бо не дотримано стандарту. Утім, і стандарт у різних місцях міг бути різним, наприклад від деяких вимагають рукописні рапорти, а від інших – виключно друковані.

Відтепер рапорти можуть бути трьох видів: усними (зокрема, через технічні засоби комунікації), паперовими та електронними.

Паперовий рапорт можна писати від руки, а недотримання вимог формату, наявність граматичних чи синтаксичних помилок більше не є підставами, щоб командування відмовлялося розглядати документ. Якщо ж відмова таки надійшла, то її мають аргументувати. 

Також тепер якщо безпосередній або прямий командир не погоджує рапорт, то документ без перешкод можна надсилати на розгляд до командирів вищого рівня. Паперовий рапорт треба попередньо зареєструвати в службі діловодства. 

Щодо електронного рапорту, то його можна створити в застосунку “Армія+” за допомогою шаблонів. Для подання рапортів, що містять службову інформацію або держтаємницю, слід використовувати лише комунікаційну систему МОУ та ЗСУ. 

Під час підготовки електронного документа командир не має права відмовитися розкрити свій ID-номер, що потрібний для погодження, та ID-номер СЕДО підрозділу. Погодження таких рапортів відбувається так само, як і паперових, а командир має право накласти резолюцію до ухвалення рішення по суті. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Rodrigo Abd / The Associated Press

Щодо строку розгляду, то його починають обчислювати з моменту подання рапорту, а не з моменту реєстрації. 

Невідкладні рапорти, які, наприклад, стосуються питань виконання бойових наказів або відпустки за сімейними обставинами, мають розглядати не пізніше ніж за 48 годин з моменту подання. Для решти рапортів розгляд не має перевищувати 14 днів з моменту подання. 

Усні рапорти розглядають невідкладно, але не пізніше за строки для паперових. За дотримання строків та порядку розгляду рапортів відповідають органи військового управління, командири військових частин та підрозділів. 

Якщо для розв’язання питання з рапорту не досить інформації чи документів, то командир може просити додаткові дані, але водночас він має навести вичерпний перелік причин такого кроку. 

Новий порядок, як кажуть у Міноборони, унеможливлює покарання за подання рапорту. 

У міністерстві обіцяють, що оцінку службовій діяльності посадовців відтепер надаватимуть, спираючись на дані про якість їхньої роботи з рапортами. 

Нагадаємо, що для українських військових працює платформа для спрощення подання документів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter