Запорізьку АЕС під’єднали до енергосистеми України після кількаденного відключення – МАГАТЕ

Дата: 06 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції вдалося відновити зовнішнє електропостачання після дводенного відключення, яке сталося внаслідок обстрілів росіян.

Про це повідомляє пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з посиланням на гендиректора Рафаеля Гроссі.

Фото: Український Південь

Зазначається, що у п’ятницю близько 22:00 було відновлене електропостачання лінії 750 кВ на всі шість енергоблоків ЗАЕС, а вісім діючих аварійних дизель-генераторів вимкнені та переведені в режим очікування.

Таким чином лінія 750 кВ тепер знову забезпечує електроенергією шість реакторів ЗАЕС, що необхідно для охолодження реакторів та виконання інших важливих функцій ядерної безпеки.

Досі мужньому персоналу Запорізької атомної електростанції завжди вдавалося підтримувати безпечну роботу шести енергоблоків. Але далі так тривати не може. Я неодноразово закликав до термінового створення навколо ЗАЕС охоронної зони ядерної безпеки, щоб запобігти ядерній аварії. Ми не можемо дозволити собі втрачати час. Ми повинні діяти, поки не стало надто пізно”, – сказав Гроссі.

У повідомленні МАГАТЕ зазначається, що змін у робочому стані всіх енергоблоків немає. Блоки 5-й і 6-й знаходяться в режимі напівгарячої зупинки, надаючи пару на об’єкт, і вживаються заходи щодо подальшого нагрівання обох блоків до стану гарячої зупинки. Інші чотири блоки залишаються в холодному режимі.

Нагадаємо, через обстріли окупантів 2 листопада тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція була повністю знеструмлена. 

3 листопада окупанти вдруге спробували підключити Запорізьку АЕС до тимчасово окупованих Криму та Сходу України після того, як пошкодили дві останні лінії зв’язку станції з енергосистемою України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter