Запорізька АЕС вже п’ятий день функціонує з однією лінією живлення

Дата: 25 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Запорізька АЕС п’ятий день поспіль функціонує з однією лінією живлення електроенергією через пошкодження мережі під час обстрілу.

Про це 25 лютого повідомила пресслужба Міністерства енергетики на урядовому порталі.

Джерело: Ansa-Epa / SERGEI ILNITSKY

Станція залишається майже знеструмленою через складну безпекову ситуацію та відсутність стабільного допуску від військових для енергетиків, уточнили у відомстві.

Енергетики роблять усе можливе для відновлення живлення, зазначили у пресслужбі міністерства.

Тут також повідомили, що минулої доби у Дніпропетровській області в роботу включили лінію 330 кВ, яка також була пошкоджена російськими обстрілами.

Водночас унаслідок ворожого обстрілу відключалась повітряна лінія 110 кВ на Донеччині: в районі, де ведуться бойові дії. Внаслідок цього без електроенергії залишалися побутові споживачі та було припинено живлення власних потреб однієї з підстанцій.

Нагадаємо, що ЗАЕС контролюється російськими окупантами від початку березня 2022 року.

Російські військові регулярно обстрілювали саму станцію та місто Енергодар, через що ЗАЕС кілька разів повністю від’єднували від енергомережі.

У вересні 2022 року на станції побувала делегація МАГАТЕ, після чого тут залишилися співробітники агентства, які періодично змінюються.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 2 грудня 2023 року на Запорізькій АЕС стався черговий блекаут, який міг призвести до ядерної катастрофи. Це вже восьмий випадок знеструмлення, який стався на атомній електростанції з початку окупації.

Міжнародне агентство атомної енергії вимагає від російських окупантів, які контролюють захоплену ЗАЕС, пустити спостерігачів на протиаварійні навчання, що мають відбутися на електростанції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter