Заочний арешт Януковича скасували, бо не було доказів міжнародного розшуку президента-втікача

Дата: 20 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд скасував рішення Печерського районного суду про заочний арешт експрезидента Віктора Януковича в справі про розгін Майдану, адже судді не мали доказів того, що колишній очільник країни перебуває в міжнародному розшуку.

Про це повідомили на сайті суду. 

На початку минулого року Інтерпол знову відмовився оголосити Януковича в розшук. Не робили цього тому, що вважали переслідування колишнього президента політичним. 

Судді, які розглядали апеляцію захисту Януковича, розповіли, що прокурор не надав ані довідки, ані витягу з бази даних Інтерполу, які б підтверджували перебування підозрюваного в міжнародному розшуку. Водночас вони нагадали, що визнали обґрунтованою підозру Януковичу та побачили ризики, які дають достатні підстави вважати, що він може переховуватися від слідства та впливати на свідків. 

Нагадаємо, що скасування заочного арешту в згаданій справі, не означає, що Янукович може безперешкодно повертатися до України, адже тут він має одразу потрапити за ґрати на 13 років за вироком у справі про державну зраду.

Загалом після втечі у 2014 році Януковича з країни правоохоронці відкрили проти нього до 10 кримінальних проваджень. Янукович фігурує в справах про незаконне заволодіння резиденціями “Межигір’я” та “Сухолуччя”, фальсифікацію результатів голосувань за “диктаторські закони”, злочини проти майданівців, численні тяжкі економічні злочини та хабар, замаскований під винагороду за авторські книжки.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним за статтею “Державна зрада” та заочно засудив його до 13 років в’язниці. Також суддя оголосив, що сторона обвинувачення довела, що Янукович сприяв Росії у веденні агресивної війни проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter