Заочно в’язниця загрожує російському ефесбівцю, який особисто міг катувати цивільних на Харківщині

Дата: 19 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно до суду скерували обвинувальний акт щодо російського силовика, якому закидають порушення законів та звичаїв війни через катування цивільних на Харківщині. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: “Миротворець”

Імені підозрюваного не називають, але на початку поточного року слідчі публікували підозру на Максима Живило, деталі якої збігаються із деталями з повідомлення правоохоронців. 

Живило співробітник 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ РФ. Епізод, щодо якого його заочно судитимуть, трапився у квітні 2022-го у Вовчанську. Тоді росіяни зупинили автівку цивільного, якого запідозрили у співпраці із ЗСУ, СБУ та у передачі місць дислокації російської армії.

Чоловіка змусили у супроводі росіян приїхати до будівлі прокуратури, де облаштували катівню. Він провів там 86 діб. Разом з ним у катівні перебували більш ніж десятеро також свавільно затриманих. 

“Під кураторством працівника ФСБ РФ з потерпілим проводили “допити” та катували: привʼязали до мочок вух дроти та били струмом, а також пиляли напильником зуби. Затриманого били, не давали питну воду, а серед їжі періодично була каша, яку окупанти приносили у технічному відрі… Обвинувачений не тільки віддавав накази на жорстоке поводження, а й особисто брав участь у катуваннях”, – кажуть слідчі. 

 

Правоохоронці продовжують встановлювати інших росіян, причетних до катувань цивільних у Вовчанську. 

Якщо суд визнає Живило винним, то він може отримати від восьми до дванадцяти років позбавлення волі. 

Нагадаємо, що після деокупації Харківщини правоохоронці виявили понад два десятки катівень росіян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter